Sidor

tisdag 1 maj 2012

Nu har vi fångat maj

Någon Valborg firade vi förstås inte igår, det finns inte här. Men Första Maj är en viktig dag i Grekland. Inte för demonstrationernas skull (det är bara ett fåtal som ger sej ut på gator och torg med fanor den här dagen), men för att man hälsar naturen och våren/sommaren välkommen! Första Maj är blommornas dag framför andra och alla som kan ger sej ut i naturen för att "fånga maj", dvs plocka blommor och binda kransar.

Och vi gör förstås som alla andra, vi åker ut i naturen. Men för att få vara ifred med fåglar och blommor och slippa höra skränig musik (för överallt samlas idag stora sällskap för att grilla eller ha picknick, med bildörren på vid gavel och volymen på högsta nivå, helst så högt att det överröstar sällskapet intill...) så var vi tvungna att åka ganska högt upp. Ända upp på 1400 meters höjd, strax intill skidanläggningen. Där tog vi först en promenad i den nyutslagna bokskogen, med gökens "ko-ko" som enda sällskap.

Sen åkte vi vidare till den stora bergsplatån, bortanför Koutsoufliani. Där har vi suttit förr när vi velat ha lugn och ro. Här dukade vi upp lunchen och njöt av en lagom varm sol. Bergen är inte helt snöfria än som ni ser.

Här fanns blommor av olika slag.

Och självklart blev det en liten blomsterkrans till sist, precis som sej bör. Den hänger nu på balkongen och kommer att eldas upp på midsommar. Hej sommaren, välkommen tillbaka!

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Ja, äntligen upplever även vi i Florina härliga vårdagar efter den hemska vintern. Balkongen är pyntad, bara balkongskyddet av bambusrör fattas än, och man njuter i fulla drag. Vad skönt att man inte behöver elda mer. Från min balkong ser jag att bergstopparna på Kaimaktsalan fortfarande har lite snö.
En trevlig maj månad.

Anonym sa...

En trevlig tradition,och skönt att vintern är förbi för denna gång.
Ha en skön maj månad
hälsar Inga-Britt

Karin sa...

Fånga maj låter ju som en underbar tradition. Och Grekland så här års måste vara berusande vackert!

Grekland nu sa...

Ingrid - Visst är det härligt att kunna sitta på balkongen igen! Men det dröjer nog ett tag till innan alla snö smält bort på topparna. Trevlig månad till dej också! Vi funderar på att åka en sväng åt Florina och Prespes, men det ska visst bli regn, så vi får se hur det blir...
Inga-Britt - Ja, det är skönt, det var en lång vinter i år!
Karin - Jo, nog är det vackert alltid! Egentligen är Grekland som bäst på våren innan värmen torkar ut grönskan.