Sidor

söndag 29 april 2012

En helg tillsammans med en asteroid

Den här helgen har vi umgåtts med en asteroid. Vi har ätit pizza tillsammans, promenerat i parken och haft det allmänt trevligt.

Jo, det är faktiskt sant. Eller ok då, nästan sant. För vi har umgåtts med en person som fått en asteroid uppkallad efter sej, och det är väl nästan samma sak som att vi umgåtts med en himlakropp...

Denna asteroid ute i världsrymden heter "21775 Tsiganis" och personen själv heter Kleomenis Tsiganis och är en mycket duktig 38-årig fysiker som doktorerat vid Thessalonikis Universitet. Han har gjort en modell som förklarar hur de små himlakropparna i vårt solsystem uppkommit och hur de utvecklats och för denna bedrift bestämde International Astronomical Union (IAU) att uppkalla en nyupptäckt asteroid efter honom. Rätt häftigt, eller hur.

Tsiganis var i Naousa på inbjudan av maken för att hålla föreläsning om just asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Och gissa om det sen blev många frågor om hur stor risken är att rester av dessa himlakroppar (dvs meteoriter) ska falla ner i huvudet på oss...Svaret blev att risken är ganska liten  - men att man aldrig kan vara riktigt säker.

Men KleomenisTsiganis är inte den ende grek som gett namn åt asteroider (även om han är den ende som gjort alla sina studier upp till doktorsgrad enbart i Grekland och inte försvunnit utomlands). Inte mindre än tolv stycken grekiska vetenskapsmän har fått asteroider uppkallade efter sej. Vi har träffat ytterligare en av dem, nämligen Stamatis Krimizis, som även han har varit här i Naousa och hållit föreläsning. Han är från Chios men har haft en hög tjänst på NASA där han var ansvarig för flera rymdfärder. (Bilden visar var i solsystemet som asteroiden Tsiganis ligger. Klicka för större bilder).

Sen finns det förstås även många asteroider som har namn med svensk anknytning, eller vad sägs om Pelle Svanslös, Måns, Laban, Lagerlöf, Fröding, Stenmark och Fuglesang. En av de svenska asteroiderna heter "4043 Perolof" och honom känner vi också väl, han var makens handledare på Observatoriet i Saltsjöbaden. Så egentligen känner vi en massa rymdvarelser...!

Ett annat roligt namn på en asteroid är "2303 Retsina". Jo då, den är uppkallad efter det goda grekiska vinet. Den internationella astronomiska unionen hade sin världskonferens i Patras 1982 och för att bevara minnet av de många trevliga tavernakvällarna där den goda retsinan flödade gav man sen namnet retsina till en nyupptäckt asteroid...

Idag var det ljuvligt vårväder och vi strosade runt i Agios Nikolaos. Att sitta och dricka kaffe tillsammans med asteroiden och hans lilla fru bredvid den forsande floden var inte dumt alls.

1 kommentar:

Eva in Athens, Greece sa...

Så kul! Väldigt intressant och rolig läsning, Ingabritt!
Kramizzz