Sidor

fredag 8 juni 2012

"Folkets makt vid valurnan är starkare än förbud"

Igår var jag utan dator  - var i Thessaloniki från tidig morgon till efter midnatt - och då händer det saker här i landet. Ett politiskt handgripligt bråk i ett direktsänt tv-program. Den högerextrame Elias Kasidiaris från partiet Chrysi Avgi (Gyllene gryning) slänger först vatten på Syrizas representant Rena Dourou och ger sej sen på kommunisternas representant Liana Kanelli med knytnävarna. Ja, ni har säkert sett det, men för den som vill se så finns det ett klipp här. (Först skriker dom i munnen på varann i tre minuter, medan det handgripliga bråket kommer den sista halva minuten). Även DN och SvD har länkat till filmsnutten.

Det här var en av de få gånger som det högerextrema Chrysi Avgi (som fick 6 procent i valet i maj) fått vara med i en tv-debatt. Och troligen den sista också, för journalister och tv-bolag har enhälligt bestämt att inte inbjuda dem fler gånger.

Jag är chockad över det som hänt, precis som de flesta andra. Chockad, men ändå inte riktigt förvånad. Flera av de 21 personer som valdes in i parlamentet i maj är dömda för våldsbrott, även Kasidiaris som snart ska upp i en rättegång. Och genom den här handlingen visade partiet sitt rätta ansikte. Inget ont som inte har något gott med sej - nu är de avslöjade och måtte det här betyda att de inte kommer in i parlamentet vid valet den 17 juni!

I morse intervjuades den angripna Liana Kanelli i tv. Hon är en av de absolut skickligaste politiker Grekland har. Oavsett vad man anser om hennes politiska åskådning så är hon intelligent, otroligt slagfärdig och med en djup övertygelse. En svårare motståndare kunde inte Kasidiaris ha haft och det var väl därför han kände att han kom till korta och tog till nävarna.

Kanelli sa i morse att "den massiva avsky som det grekiska folket har visat inför det som hände är som svalkande is på mina blåmärken". Och till dem som kräver att det högerextrema partiet ska förbjudas svarade hon: "Folkets makt vid valurnan är starkare och effektivare än alla förbud". Jag hoppas hon har rätt!

Den här händelsen har skakat om Grekland och fått den politiska temperaturen att höjas. Tio dagar återstår till valet. När det gäller Kasidiaris polisen har utfärdat order om att Kasidiaris ska anhållas - men han har försvunnit. Ingen vet var han är...
2 kommentarer:

Ingrid sa...

Ja, den här händelsen har verkligen skakat om grekerna. Men man kan bara hoppas att de som har röstat på dom den 6 maj har fått sig en läxa, och vet nu vilka människor som står bakom detta parti. Det är en skam att ett sådant parti har fått så många procent så de kunde komma in i riksdagen. Så det blir en mycket spännande valdag den 17 juni, och troligtvis även orolig eftersom vi inte vet om det blir någon ny regering. Sådana hemska valdagar har jag aldrig varit med om i mitt 64 års liv.
Men i kväll har vi något roligare att se fram mot, nämligen fotbollen mellan Polen och Grekland. Och så har sommaren även kommit till Florina så folk njuter av att gå ut eller bara sitta ute på balkongen med en kopp kaffe. Visserligen en enkel avkoppling men ändå så skön.
En trevlig helg, önskar / Ingrid

Grekland nu sa...

Ingrid - Precis, man kan verkligen hoppas att folk fick upp ögonen för partiets verkliga ansikte. Nån fotboll blir det nog inte för mej än, väntar nog och ser om Sverige eller Grekland närmar sej kvartsfinal eller nåt sånt, DÅ brukar jag bli intresserad...Ha det skönt och njut av värmen!