Sidor

fredag 8 juni 2012

Turist på hemmaplan

Igår lekte jag turist i Thessaloniki.  Jag hade några timmar att slå ihjäl efter morgonens styrelsemöte på IKEA och ett läkarbesök och före upphämtning av dotter och måg på flygplatsen sent på kvällen. Och då passade jag på att se på stan med en turists ögon (för att få lite idéer att ge vidare till er besökare som kommer i höst!).

Så jag tog mej en tur med buss 50. Den så kallade "kulturbussen". Den utgår från Vita tornet varje timme och gör en tur på ca 50 minuter genom de historiska delarna av centrum och den övre delen av stan. Inne i bussen finns en tv-skärm där sevärdheterna visas, men en livs levande guide berättar också om vissa saker som bussen kör förbi. När bussen startade var jag helt ensam i bussen - tala om privatguidning...! Under resans gång klev det på två engelska turister också, så då fick guiden även berätta på engelska. Det brukar vara mer folk, sa guiden när jag frågade.

Eftersom bussen kör samma rutt varje timme kan man kliva av där man vill och hoppa på bussen igen en timme senare, med samma biljett. Särskilt lämpligt när det gäller området uppe vid ringmuren. Det speciella med den här bussen är att den ingår i den vanliga lokaltrafiken och därför kostar inte biljetten mer än 2 euro!

Även om den inspelade guidningen inte alltid stämde överens med det man såg utanför fönstret - eftersom bussen ibland fastnade i trafiken - så tycker jag helt klart att det här är en bra tur att ta för den som kommer ny till Thessaloniki. Man får en bra överblick och kan bestämma sej för vilka platser man vill återvända till i lugn och ro.

Efter denna tur var jag kaffesugen och fick för mej att åka upp i OTE:s torn på mässområdet. Där har jag bara fikat en gång för 28 år sen, nygift och tillsammans med mina föräldrar. Så nu var det väl dags igen. Det kändes lite ödsligt inne på mässområdet och när jag tog hissen upp var jag lite osäker på om det fortfarande skulle finnas ett kafé däruppe, i den övre rundeln...

Men visst, det fanns det och det snurrade runt i sakta mak, precis som förr. Så på knappt en timme fick jag en fin utsikt över hela stan, åt alla håll.

Jag satt i en otroligt skön fåtölj och njöt av utsikten, men det dröjer nog 28 år tills jag går dit igen. För jag tror det här måste vara det dyraste fik jag varit på i Grekland. Jag drack en liten kopp grekiskt kaffe (som normalt brukar kosta 1.50 eller högst 2 euro) - här kostade det 5 euro! Bryggkaffe kostade 6.50. Men ok, tillsammans med kaffet fick man vatten, tre små kex, en "loukoumi" och lite syltad frukt, det ingick i priset.

Det var mitt lilla turistande för den här gången.


4 kommentarer:

Karin och Staffan sa...

Tack för guidningen och inspirationen Ingabritt! Någon gång ska vi göra slag i saken och flyga till Thessaloniki från Kalamata. Det finns absolut mycket att se i dina områden!

Grekland nu sa...

Karin och Staffan - Ja, det måste ni absolut göra, här finns massor att se. Hösten är en fin period till exempel...

Ingegerd sa...

Tack för tipset om buss nr 50. Det får bli den nästa gång. Och absolut ett besök i OTE-tornet. Det är 33 år sedan sist för min del. Men utsikten är ju fortfarande lika vacker kan jag tro.

Grekland nu sa...

Ingegerd - Ja, det är en ganska trevlig tur, trots att ju både du och jag kan stan ganska bra. Och om det är 33 år sen du var i OTE-tornet så måste du nog gå dit igen! Tänk om vi kunde få till ett besök där tillsammans nästa gång...Kram!