Sidor

tisdag 5 juni 2012

Förberedelser för Venuspassagen

Idag är det förberedelser på gång här hemma. Förberedelser för morgondagen, den 6 juni. Nä, inte för något pampigt nationaldagsfirande - utan för det som kallas för Venuspassagen.

Maken var uppe idag tidigt på morronen för att förbereda och kolla solens läge, kikare och andra tillbehör. För i morgon bitti gäller det: från det att solen går upp tills kl 8 (7 svensk tid), kommer planeten Venus att passera framför solens skiva. Och det är ett sällsynt astronomiskt fenomen. Det inträffade den 8 juni 2004 (dessförinnan hände det 1882) och nästa gång blir inte förrän den 11 december 2117! Då kommer vi nog inte att vara med, så det gäller att passa på. (Bild lånad från nätet, från förra passagen).

Men det är ju lite knepigt det här med solen, för man får ABSOLUT inte försöka titta direkt på solen med solglasögon eller nåt sånt, det kan ge skador för livet. Men har man en röntgenbild t ex så kan man titta genom den (men inte just där som skelettet visas utan där som det är mörkt). Såna har väl vi som bor i Grekland gott om hemma. Annars kan man projicera solens bild via en kikare på ett vitt papper, det finns förklaringar på internet om hur man gör.

Ok, det här är ett sällsynt astronomiskt fenomen som kan vara intressant att se. Men man ska nog inte ha för stora förväntningar, risken är nämligen att man tycker att Venus bara ser ut som en liten prick som lika gärna kunde vara skräp på linsen...(det säger till och med maken!).

Så i morgon blir det till att ställa väckarklockan. För visst ska vi gå upp på terrassen och kolla. Vi har särskilda glasögon som man använder vid solförmörkelse, så där kommer vi att stå och spana efter lilla Venus-pricken. OM det inte är mulet vill säga, för just nu är det mörka moln på himlen...

2 kommentarer:

Benita sa...

Jag ska också försöka se Venus passera förbi solen imorgon bitti.
Jag har följt Venus på kvällshimlen under senvintern och våren. Så, det känns som en naturlig sak att kolla in även detta.
Speciellt som jag är en person som ofta tittar på solens upp- och nedgång, månen, stjärnorna, molnen osv.

Jag ska försöka förkovra mej o det där tricket med kikaren och pappskivan inför imorgon. :)

Grekland nu sa...

Benita - Hoppas det lyckades för dej! Vi var uppe tidigt i morse och bäst syntes det när vi klistrade fast solförmörkelseglasögonen på en kikare.