Sidor

lördag 14 juli 2012

Än är inte druvorna mogna

Nu har tyskarna åkt hem till sej. Förhoppningsvis nöjda och glada. Och kanske med en något annorlunda (och sannare) bild av Grekland än den som presenterats i tyska media det senaste året. Och kanske även de grekiska familjerna nu fått en annan bild av tyskar än den som stått att läsa i grekisk press. Såna här utbyten sker ju av just den anledningen - att skapa kontakter och förståelse över gränserna.

På tal om det, så finns det en bra artikel i DN om hur snedvridet det kan bli i pressen. Kajsa Ekis Ekman reder på ett bra sätt ut en del av begreppen.


Som sagt, en av de sista dagarna var vi på Kir-Yiannis vingård i Jiannakochori utanför Naousa. Ännu en av mina älsklingsplatser (jag har många såna). Här följer några bilder (som går att klicka större).
Än så länge dröjer det innan druvorna är mogna och kan plockas.Inne i affären hänger en skylt. Vet inte om jag håller med precis, men den passar väl bra på en vingård där man producerar vin av hög klass.
Till sist blev det vinprovning. En del av de tyska eleverna smakade med riktig kännarmin, för även Wurzburg har tradition när det gäller vinproduktion. Men med andra druvor, förstås, och mest gör man vitt vin.

Eleverna hann dessutom med Veria, Vergina och Thessaloniki. En kväll grillade vi hemma hos en av familjerna och sista kvällen åt vi avskedsmiddag på taverna i Naousa.

Samma dag som tyskarna åkte kom våra egna barn hem. Så det snubblas fortfarande på väskor och skor här hemma. Det blir några dagars intensivt umgänge, sen åker vi på semester...
2 kommentarer:

Karin sa...

Hej! Åter från ett regnigt Sverige men ändå sommarfagert! Denna vingård tipsar jag gärna våra tyska vänner om som ska besöka ditt område i augusti och kommer att kontakta dig.

Grekland nu sa...

Karin - Ja, tipsa dem gärna! Vi har redan varit i kontakt och om jag bara är på plats och har möjlighet så ska jag visa dem runt lite. Vingården är öppen alla dagar fram till kl 14, så det är bara att åka dit.