Sidor

söndag 29 juli 2012

Bussluff och bröllop i Spanien

Hemma igen efter tio fantastiska dagar i Spanien. Tio annorlunda dagar med bussluff genom landet och bröllopsfest enligt spansk tradition. Hetta, historia och härliga kvällar. Resan startade i Zurich och Madrid (se föregående inlägg) och fortsättningen kommer här...
Efter en fem timmars bussresa, på slingriga vägar genom oändliga olivodlingar, kom vi fram till den lilla sömniga staden Pozoblanco.


Där skulle vigseln mellan den svenske brudgummen och den spanska bruden äga rum.  Den katolska vigseln skedde i en fin liten kyrka mitt i stan.

Flera kilo ris kastades på brudparet när de vågade sej ut på trappan.


Vigseln skedde kl 1 på dagen. Sen blev det en fest utan like som höll på till långt in på småtimmarna. Spanjorerna var outtröttliga på dansgolvet.

Dagen efter var alla svenska gäster bjudna ut till familjens sommarhus - mitt ute bland olivodlingarna. Har nog aldrig sett så många olivträd i hela mitt liv som under den här veckan.

Där lagades god paella i stora lass.
Och det fanns som tur var en pool, för det var hetare än hett.

Hästar hörde också till gården.


När solen stod lågt blev det fotografering av brudparet.

Och när solen gått ner bakom bergen gick månen upp. Och gissa vem av oss i familjen som njöt av himlavalvets stjärnor och galaxer i den svarta natten...

I den lilla staden Pozoblanco finns det förstås även en tjurfäktningsarena och den är hundra år gammal. Och där fick vi svenskar en specialguidning. Oavsett vad man tycker om denna spanska sed så var det väldigt intressant att få veta mer om hur det går till.

Men närmare en tjur än så här kom jag inte...

Både barn och vuxna tyckte det varjättekul att få pröva på hur matadorerna gör för att öva inför tjurfäktningen.

Efter dessa två fantastiska dagar åkte vi vidare till Cordoba, en fin stad med många monument från det moriska styret.

Däribland Mezquita, en enorm moské som förvandlats till katedral.

Och efter en natt där tog vi bussen till Granada, med sitt berömda Alhambra.


Det krävs gott om tid och starka ben för att orka se hela Alhambra. Men det är det värt.Utsmyckningarna inne i palatset är otroligt fina och välbevarade.Efter ett par dar i Granada tog vi bussen igen tillbaka till Madrid. Att åka buss i Spanien är faktiskt ett riktigt bra och prisvärt alternativ. Det är betydligt billigare än tåg, bussarna är moderna, luftkonditionerade och punktliga. Och i Madrid kände vi oss som hemma, för vi hamnade vi i flera demonstrationer. Spanjorer och greker sitter ju i samma båt, med arbetslöshet och nedskärningar. Och folk protesterar på gator och torg. Kvinnan med hatten får representera alla som inte vill ha fler nedskärningar, "no more haircut", "όχι άλλο κούρεμα".

Det här var ett litet svep från vår härliga resa till Spanien. Nu får vi vårda dessa goda minnen och upplevelser, för nu väntar andra tider. Men det tar vi en annan dag.

6 kommentarer:

Monica P sa...

Verkligen intressant. Jag har aldrig varit till Spanien men har läst mycket om landet. Ha det så bra hemma i vardagslivet!

Ingrid sa...

Vilka härliga upplevelser och fina bilder. Har sett många reportage från Andalusien och beundrar deras delvis arabiska byggnader. Skönt att ha sådana fina minnen nu när vardagslivet i Grekland är så besvärligt.
Och tala inte om värmen. Puuh. Även i Florina. Men det är ju sommar, och sen gnäller vi när vintern kommer, åtminstone vi som bor här i detta område.
Redan nu önskar jag en trevlig augusti månad.

Birgitta Ryås sa...

Å, vilken semesterresa ni har haft! Så mycket intressant ni har fått se och uppleva. Inte minst de här sista dagarna... Ja - som du skrev - ta vara på alla fina minnen. Kram! Birgitta

Grekland nu sa...

Monica- Det var första gången i Spanien för min del också - och jag blev väldigt förtjust i det! Men det var inte dumt att komma hem heller...
Ingrid - Just det arabiska inslaget var extra fint, det ser man ju inte så ofta i Europa. Och reseminnen kan man leva länge på! Nu hoppas jag på svalare dagar, står bara inte ut med denna hetta...
Birgitta - Ja, det var en spännande resa med många olika inslag! Och det är tur att man har bilder och minnen kvar länge efteråt. Hoppas det går bra med flytten!

Eva in Athens, Greece sa...

Oj, vilken fantastisk resa ni varit ute på!
Ha en fin helg, Ingabritt!

Grekland nu sa...

Eva - Ja, det var en fantastisk resa, väldigt annorlunda mot andra resor vi gjort. Ha det gott!