Sidor

måndag 27 augusti 2012

Knappt en krusning på ytan

Som sagt, vi har haft fyra underbart sköna dagar vid havet. Men att BARA ligga på stranden hör liksom inte till vår livsstil, så vi har sett oss omkring också. Med kameran i högsta hugg (man har ju en blogg att tänka på...).

Vi var alltså på Orfaniou beach. Platsen kallas också för Ofrynio eller Tuzla. Hur vi hamnade där?? Jo, det är nämligen så att den grekiska staten och de olika försäkringskassorna erbjuder subventionerad semester till sina medlemmar (under en viss inkomstgräns). Det betyder i praktiken att man som anställd har rätt att under sex dagar hyra ett rum till ett extra billigt pris (från ca 3 till 15 euro per natt och person). Maken har rätt till detta vartannat år och det beslöt vi oss för att utnyttja. Alltså satt vi med katalogen på hotell och pensionat i hela Grekland och valde och vrakade. Korfu? Lefkada? Chalkidiki?

Vårt enda krav var att det skulle ligga ca 2-3 timmars bilväg från Naousa och att man ska kunna GÅ till stranden. Och efter att ha ringt runt på olika ställen och fått nej (fullbokat), hamnade vi i Orfanio som vi knappt visste var det låg. Men nu vet vi, det ligger alltså längs med kusten mellan Thessaloniki och Kavalla. En typisk turistort, egentligen helt utan charm, men med en lång sandstrand.
MEN, vi hade turen att bo lite utanför det stökiga och trista "centrum", så vi hade det lugnt och skönt. Pensionatet låg i en stor och grön trädgård, bara 50 meter från stranden. Där hyrde vi ett rum med kokvrå och stor balkong (vår balkong är på andra våningen, till hälften gömd bakom palmen), för 10 euro per person.
Och havet var helt perfekt. Vit sand, kristallklart vatten, ljummet och stilla. Knappt en krusning på ytan på fyra dagar.
Så till våra utflykter i området. För naturen och omgivningarna är jättefina. Första dan uppsökte vi kurorten Eleftheron (Λουτρά Ελευθερών). En fantastisk plats med stora träd där det kommer upp varmt vatten ur jorden. Men numera helt övergiven! Dörrarna stod och slog i vinden, inne i rummen fanns all inredning fanns kvar. Det kändes som om platsen övergivits i all hast. Tyvärr en mycket vanlig bild av hur det ser ut i Grekland idag.

Men källorna fortsätter att strömma till och vi hittade det här glada paret som tar sej ett dopp varje dag. De berättade att kurorten har tagits över av en ny ägare och ska rustas upp de närmaste åren. Det är bara att hoppas att de har rätt!

Nästa dag åkte vi till Amfipolis, en plats känd i flera tusen år. Även aposteln Paulus passerade här på sin första resa från Kavalla (Neapolis) till Thessaloniki, kan man läsa i Apostlagärningarna 17:1 ("De tog vägen över Amfipolis och Apollonia och kom till Thessaloniki"). Här finns lämningar från antiken men också från den bysantinska tiden. På den här kullen ser man resterna efter flera stora kyrkor.
Och mitt i denna lilla sömniga by finns också ett jättefint arkeologiskt museum. Ibland blir man förvånad över att hitta museer på de mest gudsförgätna platser. Alla fynd är förstås från Amfipolis. Det finns gott om föremål i guld eftersom man grävde guld här i berget under antiken.
Här dog den kände militären Vrasidas från Sparta i det Peloponnesiska kriget och här ser man hans urna och  guldkrans.
I närheten av Amfipolis står det stora lejonet och vaktar. Det är sammansatt av bitar som hittats vid floden Strymonas och var troligen en gravutsmyckning.

Tredje dagen åkte vi lite längre, nämligen till grottan Alistrati. En helt fantastisk grotta som det tar en timme att gå igenom med guide. Miljön därinne för tankarna till sagovärldarna i vissa filmer, t ex i Sagan om ringen, bara med den skillnaden att det här är på riktigt, det är naturens egen skapelse...Tyvärr var det fotoförbud, så de här bilderna är lånade från nätet.

Nu är vi nöjda och belåtna efter ytterligare en liten utflykt. Dags för jobb, flyttbestyr, strykning med mera. Man kan ju inte bara ha semester.


11 kommentarer:

Alexandra sa...

Det verkar som om ni har haft det trevligt och mysigt även om själva Tuzla inta har mycket att erbjuda. Vad gäller lejonet har jag hört att det blev dumpat i floden direkt efter att det blev färdigt. Stenhuggaren hade nämligen glömt att hugga ut tänder. Och ett lejon utan tänder kan man ju inte ha till något....
Hade ni haft ett par dagar till hade ni haft tid till både Kavalla och Filipos. Nästa gång ni har vägarna åt detta hållet...

Pettas sa...

Tack för en trevlig guidning genom grekisk historia och byggd. Alltid lika roligt att följa med på era resor.

Anonym sa...

Tänk att det finns så mycket att se vart än man åker.Grekland är verkligen fantastiskt!

Lenanikou

Monica P sa...

Håller med Pettas!

Det finns så mycket att se i Grekland och tyvärr missar medelturisten det, han/hon som bara håller sig till stränderna på turistorterna. Man kan hoppas att fastlandet och Peloponnesos får fler besökare vartefter. De barn som idag badat på alla öar i arkipelagen kanske vill vandra i bergen i norr när de själva ska ut och resa!

Musikanta sa...

Går det verkligen att efterleva fotoförbud nu med alla mobilkameror?

Bra att ni utnyttjade era rabatter och intressant att ni hamnade på en plats som ingen av er kände till tidigare. Konstigt att komma till platser som det står om i bibeln!
Kramar från Ingrid

Grekland nu sa...

Alexandra - Ja, det finns mycket att se och jag tycker vi hann med en hel del. Vi har varit i Kavalla och Filipi förut men skulle gärna åka dit igen. Klostret du tipsade om får vi också ta en annan gång!
Pettas - Roligt att ha dej med på resorna vi gör!
Lenanikou - Javisst är Grekland fantastiskt! Stränder längs hela kusten, vackra berg och sevärdheter överallt.
Monica - Ja, det borde ordnas fler gruppresor från Sverige som gör turer på fastlandet.Tror det är många som skulle uppskatta såna resor men alla kan inte ordna dem själva.
Musikanta - Nej det går nog inte att upprätthålla ett absolut fotoförbud (och om sanningen ska fram så smygtog jag ett par bilder jag också, utan blixt...). Och varför inte utnyttja den här subventionen när den nu finns! Jag har varit på många platser där Paulus gått men den här kände jag inte till, det var något nytt för mej.

Ingrid sa...

Angående grottan Alistrati är det verkligen en fantastisk fin grotta. Jag hade turen att besöka den för 2 år sedan tillsammans med min bror och svägerska. Det allra bästa med den är att även rullstullsbundna, såsom min svägerska, kan besöka den. Och det är minsann inte ofta den möjligheten finns, och särskilt här i Grekland som är ett svårt land för handikappade.
Skönt att det har blivit lite svalare i dag så man kan ta sig en tur ut. Och snart börjar ju skolorna, lekskolorna nästa vecka, så livet kommer in i sin gilla gång.

Grekland nu sa...

Ingrid - Precis, just det tänkte jag också på! Att de faktiskt gjort den tillgänglig även för rullstolar. Ett plus i kanten!
Idag är det helt perfekt väder, 28 grader och en skön vind.

Alexandra sa...

Det finns faktiskt en till grotta, inte långt från Alistrati, Maaras heter den (Σπηλαιο Μαραα). Som jag faktiskt tror är både större och mer känd. Och har man hittat två sådana grottor i området kan man ju bara ana vad som fortfarande finns oupptäckt. Och kommer ni hittåt igen måste ni då också besöka karamanlis by Proti och klostret Eikosifinissa.

anneli sa...

Alltid intressant följa din blogg,man får veta så mycket.
Jättefin bild du har bytt som profilbild på bloggen.
Ha det gott!

Grekland nu sa...

Alexandra - Den andra grottan som du nämner hade maken redan besökt på nån skolresa med sina elever, så den tog vi inte nu. Men jag håller med dej, tänk så mycket oupptäckt det måste finnas! Och som sagt, klostren och en del annat tar vi en annan gång.
Anneli - Tack, vad du är snäll! Och jag gillar själv bilden ovanligt mycket...