Sidor

lördag 15 september 2012

Ett besök på kafé "Evgenias"

Nu är hösten här. Det regnar och är grått och blött. Fast känner jag det grekiska vädret rätt så är nog de fina dagarna inte slut riktigt än. Men det är lite synd om våra  norrbottensbesökare som gärna ville lagra lite sol inför en lång vinter.

Men vi har det trevligt ändå. Idag handlade vi grönsaker på basaren, sen gick vi för att dricka något varmt hos "Evgenias" här i Naousa. Ett kafé med hemlagade pajer, marmelader från egen trädgård och en mysig traditionell miljö. Det grekiska kaffet kokas förstås på gammalt sätt, i kopparkanna.

Så medan regnet smattrade mot rutan satt vi och pratade om gamla tider i Naousa och om hur man tar hand om aprikoser, fikon och annan frukt. Det finns gott om gamla saker och textilier på kaféet.


Evgenia själv har fullt upp med att både ta hand om kunder och att göra pajer och marmelader. Och våra gäster köpte både fikon-och aprikosmarmelad hem till Norrbotten.

Ikväll blir det vernissage på en konst-och hantverksutställning. Sen hoppas vi på bättre väder.

7 kommentarer:

Musikanta sa...

Jag blir sugen på paj och marmelad när jag läser inlägget. Ser mysigt ut på caféet. Ni hade det säkert lika trevligt därinne som om det hade varit strålande solsken utomhus. Då kan man ju inte gå på café...
Kram från Ingrid

Eva in Athens, Greece sa...

Vilket mysigt ställe! Skulle också handlat marmelad!
Kram♥

Anonym sa...

Hej!
Ursäkta att jag tjatar, men du skrev i något inlägg om Dalaras, att han gjort sig impopulär genom något politiskt uttalande. Det vore så intressant att veta vad det var för åsikt han framförde. Han brukar väl alltid "stå på folkets sida"?
Hälsningar Lena i den höga nord

Steve sa...

Vilket härligt kafé. Där skulle jag gärna slinka in.
Ljuvlig headerbild du har.

Grekland nu sa...

Musikanta - Jo, det är nog så att ett sånt kafé gör sej bäst i lite sämre väder när man tycker det är mysigt inomhus! När solen skiner vill man sitta ute i skuggan av ett träd.
Eva - Ja, det fanns en massa marmelader av olika frukter, så det var nästan svårt att välja.
Lena - Oj, förlåt att jag glömt att svara! Jag tror att det som en del retat sej på var att han så tydligt ställde sej på PASOKs sida före valet (hans fru var ju minister), och vid ett tillfälle sa han nånting i stil med "antingen väljer vi trojkans låneavtal eller också blir det katastrof för landet". Men det kan ha funnits även andra anledningar som inte jag känner till. I vilket fall var publiken helt på hans sida under denna konsert, men jag hörde också folk säga att de inte ville gå på konserten just på grund av hans uttalanden. Hur som helst så har han en gudabenådad röst!
Steve - Det är helt klart värt att slinka in där...Och tack, jag tycket också om den bilden! Men snart får det nog bli en höstligare bild.

Anonym sa...

Tack snälla du, för svaret om Dalaras! Jag visste faktiskt inte att hans fru var PASOK-minister... Har lyssnat på honom sedan början av 70-talet och såg honom senast i Uppsala(!) för ett par år sedan. Fenomenal, som vanligt.
Vill också passa på att tacka dig för allt annat du delar med dig av. Det är en njutning att läsa om ditt perspektiv, när man inte kan vara i Grekland själv. Din blogg får "douze points" av mig.
Hälsningar Lena

Grekland nu sa...

Lena - Åh, tack snälla för "douze points"! Det är så roligt att det finns människor som tycker om det man skriver...