Sidor

onsdag 3 oktober 2012

Kretensisk klostermiljö

Ännu en varm dag. Tog på mej en tunn kofta när jag gick ut på förmiddan, men den åkte snabbt av.

Har lite kvar att berätta om från min resa till Kreta. Så här kommer lite bilder från det kända klostret Arkadi. Det har en 800-årig historia och det syns på arkitekturen att det kom till under venetianernas styre.
Klostret är mest känt som symbol för det uppror som kretensarna gjorde mot det ottomanska riket 1866. Drygt 900 personer, varav många kvinnor och barn, gömde sej i klostret när ottomanerna anföll. De flesta av dem dog i den så kallade förintelsen i Arkadi och det dröjde sen till 1913 innan Kreta blev grekiskt. Mycket blod har spillts på denna ö - och i hela landet för den delen.

Vackra detaljer finns det gott om, och vackra blommor som jag i vanlig ordning inte vet namnet på. Fyra munkar bor för närvarande i klostret men dom såg vi inte till.

Den här utflykten hann vi med tack vare att kommunen plötsligt bestämde sej för att dotterns skola skulle målas invändigt. Det tänkte man visst inte på under sommarlovet - men lärare och elever tackade för en extra lovdag mitt i veckan...


8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar också vad den röda blomman heter, den ser väldigt "köttig" ut har jag alltid tyckt! Trevliga små resereportage du skriver, märks att du är yrkesskribent.
h. Inga-Britt

Birgitta Ryås sa...

Så vackert! Underbara foton. Vad mycket intressant du har fått se.
Tänk att det ska vara så varmt nu då :-/

Marianne sa...

De är så vackra de där gamla klostren. Jag besökte några utanför Kairo, och det är verkligen en speciell stämning när de är så där gamla.

Jag vet inte heller vad blomman heter. Inte blekaste aning!

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Tack för dina snälla ord, gillar ju att skriva både i jobbet och privat...Och kanske någon bloggläsare kommer med ett namn på blomman snart!
Birgitta - Ja, det finns så otroligt många fina platser, Och ni hade verkligen otur, det var bara den veckan ni var här som vädret var ostadigt...
Marianne - Kloster är ju ofta otroligt gamla och har varit med om många kriser och krig genom åren, men det är ofta vackra och ligger på fantastiska platser. Så det är ofta värt att besöka dem.

anneli sa...

Klostren är så vackra! Vi har här i Koroni också ett vackert klosterområde.
Tror blomman heter tuppkam.

Ingegerd sa...

Skulle kunna tänka mig att blomman kallas för Tuppkam - Celosia argentea. I så fall kommer Celosia från grekiskans kelos som betyder bränd. Det syftar på de färger blomman kan ha, både orange, gul eller djupt röd som denna.
Hoppas det är så. Inte 100 % säker. Kanske någon annan kan bekräfta.

Grekland nu sa...

anneli - Kan tänka mej att ni också har fina kloster därnere. Tuppkam - tack för det!
Ingegerd - Oj, så mycket du kunde om den blommans namn! Det låter som en bra förklaring, den tar vi tills någon annan påstår något annat...Kram!

Eva in Athens, Greece sa...

Jättefina bilder! Har varit dit ett par gånger, men det är längesedan nu.
Kram
☼☼☼