Sidor

onsdag 31 oktober 2012

På återseende

Solen den går upp och månen den går ner...Idag på morgonen, när jag kikade ut på balkongen för att kolla temperaturen (plus 10), såg jag den här synen. Månen gick ner bakom berget Vermion och tackade för sej...På återseende i natt igen!

Annars står det lite jobb på agendan, lite umgänge, ett besök hos frissan och övning med kören.

Lyssnade i morse på Pascalidou i P1, om "återvändarna", dvs svenskar som för ett antal år sen flyttade till Medelhavets länder men som nu flyttar tillbaka hem på grund av krisen. Tyvärr är dessa återvändare ganska många - och vi som är kvar saknar dem! På återseende får vi säga till dem också.

Och ännu fler är de ungdomar, med nån form av svenska rötter, som tar chansen att söka jobb i Sverige. Min äldste son är ju ett exempel. Efter tre osäkra veckor i Sverige fick han ett jobb och för tillfället är allt ok (nån gång ska han väl hitta en egen bostad också). Själv funderar jag inte alls på att återvända. Tror inte jag ärdet minsta efterfrågad på arbetsmarknaden i min ålder, dessutom trivs jag alldeles för bra här - trots alla nedskärningar...

9 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att höra att din son fått jobb, hade just tänkt fråga.
Varför svenskarna flyttar bort undrar jag litet över, skulle tro att de lider mindre av krisen än de infödda grekerna. Beror väl litet på ålder förstås, alla är knappast pensionärer.
+ 10 är helt okej morrontemperatur tycker jag, här är det något svalare men åtminstone regnade snön bort och vi har litet mer normalt höstväder igen, så länge det nu varar.
h. Inga-Britt

Marina pa Kreta sa...

Går i samma tankar...
Kram på dej!

Uhanna sa...

Det är tufft. Minst sagt.
Jag är ju som du vet relativt nyinflyttad men riskerar redan att behöva återvända hem till Stockholm.

Fin bild på månen min vän. Hoppas du njuter av hösten.

Johanna.

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Jodå, han har fått ett jobb, han är nöjd även om det är en tuff omställning att jobba från halv 8 till 5 varje dag! Men bara det att få en LÖN i handen är värt mycket... Svenskar som bor här permanent är lika drabbade av krisen, för har man inget jobb och sen måste betala alla dessa nya skatter och avgifter, ja då går det inte ihop. Men den som bor här och får pension från Sverige kanske klarar sej hyfsat.
Marina - Antar att du menar att du måste åka upp och jobba igen i vinter...?
Uhanna - Ja, jag känner med dej, inte kul när man så gärna vill vara här! Och jag njuter av hösten så mycket jag kan...Kram!

Musikanta sa...

Det är naturligtvis lättare att ge sig iväg hem till Sverige om båda är svenskar. Du har ju ditt hem därnere eftersom du är gift/sambo med en grek och dina barn har växt upp i Grekland. Men jag förstår om du tycker det är tråkigt att dina svenska vänner flyttar till Sverige - färre tillfällen att tala svenska.
Kram

Monica P sa...

Ja, från vår ö är det väldigt många som emigrerat- kanske för andra eller tredje gången- det pratas om 4000 personer från denna lilla ö med 16000 registrerade förra året. Om alla får jobb utomlands är det ju bra ändå, många skickar hem pengar till föräldrarna eller betalar reparationer på sina hus o.s.v, men det är ju som alltid de driftigaste som åker. - Som svenska pensionärer kan vi faktiskt leva gott på våra minimala pensioner, inga skulder, hyfsad hyra och utgifterna har vi lärt oss att hantera.
Hos oss på sydöstra kanten är vädret milt, lite grått men lagom för långa promenader. Grönskan har tagit fart.

Grekland nu sa...

Musikanta - Jovisst kan det vara lite annorlunda om man är gift med en grek, men om arbetslösheten slår till, vad gör man då? Jag känner flera par där den grekiske parten aldrig bott i Sverige men där man nu flyttar upp hela familjen och hoppas på jobb. Inte lätt alla gånger, men ibland går det bra.
Monica - Ja, det kan jag förstå, att det är många som åker från ön. Och som du säger, de investerar i alla fall en del av sina pengar på ön igen. Låter bra att ni klarar er gott med er svenska pension, för oss kommer det också att gå bättre om bara barnen får egna inkomster så småningom (en kvar att försörja för tillfället...). Här är det också grått idag!

Alexandra sa...

Efter nästan 12 år lämnade jag Grekland för två veckor sedan och flyttade hem. Tyvärr. Det var lättare att lämna Sverige än att lämna Grekland. Jobb hade jag. Men oron och den psykiska stressen runt omkring mig höll på att bryta ner mig. De sista månaderna har jag knappast ens satt i gång TVn. Bara för att inte riskera att hamna mitt i en nyhetssändning eller något extrainsatt program som hade att göra med ekonomin. Inte heller orkade jag längre se alla tiggare eller människor som letar i soporna efter något ätbart. Bara för att man själv klarar sig, så blir man ju tyvärr påverkad av det som sker runt omkring en.

Grekland nu sa...

Alexandra - Mycket intressant det du säger, att du trots att du hade ett jobb ändå blev så påverkad av omgivningen!! Det kan jag förstå, det är svårt att inte se vad som händer runt omkring. Och ibland känns det som om det drar ner en i dy...Jag hoppas ändå att du kommer att trivas däruppe och att du får tillfälle att OFTA besöka Grekland. Lycka till!