Sidor

fredag 2 november 2012

Ved i långa rader

Igår satte vi på elementen för första gången för den här hösten. Ett par timmar bara, för att få upp temperaturen inomhus något, eftersom den sjunkit till 18 grader. Vi har egen oljepanna och måste snåla på de dyra dropparna, eftersom priset skjutit i höjden till ca 1,40 euro per liter. Läste nånstans att Grekland ligger på femte plats i Europa (en lista som toppas av Ungern, Danmark, Italien och Sverige). Men då ska man tänka på att inkomster och levnadsvillkor i Grekland just nu är HELT andra än i t ex Sverige.


Men idag är det 18 varmt ute igen, så idag slipper vi sätta på några element. Tack och lov för solens värme! För att komma undan det dyra oljepriset är det många som nu istället eldar i sina öppna spisar eller skaffar olika typer av vedkaminer.
Så nu ser man ved överallt, på alla gårdar och balkonger.
Och när vi häromdan var uppe på berget såg vi långa rader av ved längs vägen. Problemet är att Greklands skogar inte är så stora, så snart finns det väl knappt några träd kvar.
Att elda upp ett träd går fort, men att växa tar lång tid. Här försöker maken räkna ut hur gammalt det här trädet var och han fick det till ca 100 år.

Annars väntar en helg tillsammans med prästparet från Skandinaviska kyrkan i Aten. De kommer upp till vår förening för att träffa oss svenskar och bl a hålla gudstjänst. Ser jag fram emot!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Så trevligt att ni får besök av Gunnar och Kicki, vars blogg jag också brukar läsa emellanåt. De verkar vara härliga människor så ni kommer att bli upplyfta på alla sätt!
Trevlig Allhelgonahelg!
Inga-Britt

Ingrid sa...

Det var ett roligt reportage om veden som har blivit aktuell igen när det gäller att värma upp lägenheterna. Men tyvärr kan ju inte alla köpa ved särskilt när man bor i ett hyreshus på 4:e våningen. Så när jag är ute med mitt barnbarn, som är 2,5 år, så pekar han överallt och "skriker" xila (för ved på svenska). Som du skriver så går det fort att fälla ett träd. Men planterar de verkligen nya träd? Det kan man fråga sig. Här i Grekland tar de tyvärr inte hand om skogen som i Sverige. Och tänk på alla skogsbränder på somrarna!
Ha en trevlig helg. Även i Florina har vi det ganska så varmt för årstiden.

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Ja, det blir trevligt, det kan jag garantera! Och upplyfta blir vi nog på alla sätt, precis som du säger. Trevlig helg på dej själv!
Ingrid - För oss är inte ved något alternativ, dels för att det är svårt att få plats med en kamin och dels för att vi inte vet var vi ska förvara veden. Däremot har vi funderat på pellets, men det kostar ganska mycket att installera tyvärr.

Monica P sa...

Naousa på ET3, det var fina bilder och så olika Dodekanesa...

Eva in Athens, Greece sa...

Jag tror att mycket ved importeras från bl.a Bulgarien. Tänk så bra det vore om man hade miljövänlig soluppvärmning...tyvärr fortfarande väldigt dyrt att installera.
Ha en fin helg!♥

Grekland nu sa...

Monica - Jaha, så det har varit ett program om Naousa på TV! Det missade jag, fast det var väl en repris förstås. I dessa strejktider är det ju inget annat på tv...Och visst är det annorlunda än övärlden!
Eva - Det har du rätt i, mycket importeras från Bulgarien. Men mycket huggs även ner i våra trakter (och ibland helt okontrollerat), och man undrar hur det ska sluta. Soluppvärmning vore verkligen något att satsa på, tycker jag också!

Musikanta sa...

Trodde faktiskt att det var mer eller mindre förbjudet att hugga ner träd i Grekland för eldning. Här uppe i vårt land, som överflödar av träd, är det ju hårt reglerat. Straffbart att gå ut och hugga sig en liten gran till jul...
Man har ju läst i geografin om hur länderna kring Medelhavet utarmats och eroderats på grund av trädskövlingen under gamla tider.
Kram
Ingrid