Sidor

fredag 23 november 2012

Världen är mer komplicerad än så

Är lite på språng. Vi åker iväg om ett par timmar på en kort arbetsresa till Volos. Maken ska prata stjärnor och jag har ett reportage att komplettera. Tillbaka i morron.
Och solen behagar skina lite svagt, sådär som den gör i november. Gick en sväng förbi stadsparken i morse och den är lika fin alla årstider.

Läste ett bra inlägg på Brännpunkt i SvD, som jag mer än gärna sprider vidare.  Många kloka åsikter som borde höras mer av, både i Sverige och i Grekland. Svenskhet (eller för den delen grekiskhet) kan inte längre bygga på utseende och födelseland, skriver Damon Rasti. Och jag håller med. Världen är mer komplicerad än så. Folk flyttar, flyr och skapar nya liv nån annanstans. Varför se detta enbart som ett problem - istället är det berikande! Kan inte tänka mej Sverige längre utan alla de kloka, roliga och intelligenta personer som är födda nån annanstans eller födda av föräldrar som kommit till landet. Och Damon Rasti från Iran är en av dem.

Nu ska jag fixa en makaronisallad som vi ska äta längs vägen. Varför inte förgylla november med en liten picknick.

4 kommentarer:

Birgitta i Umeå sa...

Mycket tänkvärda ord från Damon.

Och mycket fint skrivet av dig.

Jag känner sorg över den politiska situation vi och även övriga Europa befinner oss i.
Men nu hoppas jag att SD ramlar nedåt i opinionsmätningarna.

Birgitta i Umeå.

Monica P sa...

På söndag 13.30, ERT 3, kommer vi att kunna se ditt Naousa i ett stort reportage om vinproduktion. Det ska jag inte missa. Vi dricker inte så mycket vin, men det ska bli intressant att se hur produktionen går till.

Uffe sa...

Jag har kommenterat och lyft fram inlägget på FB då det verkligen är av allmänt intresse... Att vissa i vårt samhälle inte förstått detta med människans olika ras-grenar och att de måste mixas för att vi ska överleva. Om vi hoppar över den delen så hamnar vi i inavel och avstannande i utvecklingen. Detta med folklivsforskning är för mig ett stort intresse och jag behöver själv bara gå tillbaka till mitten på 1600. Då är jag plötsligt inte svensk längre utan kommer från de vandrande smederna från Belgien. Där for min svenskhet! Att det sedan blandats upp med blod från Bergslagen och Östergötland och vissa inslag från Jämtland gör inte saken värre. Jag är en provkarta på etnisk blandning... Tusan vet om det inte finns lite grek i mig också!

//Ulf (mitt i verkligheten)

Musikanta sa...

Jag har läst inlägget på SvD och tycker att det är väldigt klokt och fint skrivet. Men hur ska man som etnisk svensk kunna acceptera den annorlunda kvinnosyn som många av våra nya svenskar företräder?

Det är nog lättare för män att helt och fullt bli accepterade som "svenskar" än de kvinnor, som många gånger inte talar svenska och som bär slöja. Våra adoptivbarn (trots att de ofta ser "annorlunda" ut) är för det mesta helt accepterade som "riktiga" svenskar därför att de är integrerade i det svenska samhället och har samma normer och värderingar och dessutom låter som alla andra. Språket tror jag är den absolut viktigaste faktorn i det hänseendet.

Med den kvinnosyn som SD visade i videosnutten hoppas jag i alla fall som Birgitta att ingen röstar på dem i fortsättningen!
Kramar!