Sidor

tisdag 20 november 2012

En kopp te i paradisets källor

Tog bussen idag till Thessaloniki. I världens pissväder (ursäkta uttrycket, men det var så det var). Regn, fukt och blåst. Det gick inte ens att hålla ett paraply, det vände sej ut och in stup i kvarten.

Men jag hade det bra ändå. Var på en shiatsubehandling igen och njöt till hundra procent. Känner att dessa behandlingar gör mej gott på alla möjliga vis. Till både kropp och själ.
Före behandlingen tog jag min tillflykt undan regnet till ett nytt café, som heter "Το παλαιό Χαμάμ". Det öppnades för ca två månader sen och är värt ett besök. Det ligger i det så kallade "Bei Hamam" eller Λουτρά "Παράδεισος" som det också kallas, alltså "Paradiskällorna" (eller brunnar, med varma källor). Bara namnet är ju härligt...
Jag har gått förbi den här byggnaden massor med gånger, utan att egentligen se den. Den ligger på Egnatia, alldeles vid Plateia Aristotelis och är en gammal ottomansk byggnad med flera runda kupoler. Den är byggd 1444 och har under flera hundra år använts som turkiskt bad av både män och kvinnor. Numera är det utställningslokal och sen ett par månader alltså även café.

  
Inne ser caféet ut så här. Och på väggen hänger tavlor som visar de olika kupolerna.

Går man trappan upp till andra våningen kommer man ut på takterrassen. Att sitta här under ljumma kvällar och ha utsikt över kupolerna är nog inte helt fel.  Hyfsade priser hade dom också. En kopp bryggkaffe kostade 2 euro. Själv drack jag ett te som hette Aloe Blossom och som bestod av diverse nyttiga örter (ingefära, kanel, aloe med mera).

Vem vet, när det begav sej fick man kanske shiatsu-massage där också?


5 kommentarer:

Musikanta sa...

Så intressant med de gamla kupolerna och trevligt att det blivit ett café så man kan sitta och njuta där och tänka sig tillbaka till 1400-talet.

Just nu skulle jag ha behövt en shiatsumassage eftersom jag har fått en envis ryggvärk - ungefär som förlossningsvärkar i början. Kommer och går. Som väl är får jag lite massage av MM och det hjälper faktiskt lite.
Kram från Ingrid

Ingegerd sa...

Oj så kul. Den där byggnaden har jag gått förbi många gånger och undrat hur det sett ut där inne. Nu vet jag lite mer. Och nu när konkurshotet för SAS är undanröjt så verkar det som det blir en resa till påsk.Och ett besök på caféet blir det absolut. Tack för tipset.

Anonym sa...

I Rethimnons gamla stan finns det också en hamman men den är så effektivt tillsluten från alla håll att man kan inte ens kika in. En vänlig dam bjöd mig till sin takterras så jag kunde se de fina kupolerna uppifrån. Somliga hade även runda gröna glasrutor kvar. Synd att det finns inga pengar för renovering! Borde man kontakta herr Soros...
ή Φιλλανδέζα

Kristina sa...

Det heter inte pissväder, det heter Göteborgsväder. Blåst och regn på tvären, helt klart Göteborgsväder ;-)

Grekland nu sa...

Musikanta - En shiatsumassage skulle nog göra susen för din ryggvärk! Man känner sej så otroligt skön i kroppen efteråt. Och kaféet (och terrassen) ska jag absolut testa, även i fint väder!
Ingegerd - Ja, jag tänkte på dej, att dit vill du nog går. Och vi håller tummarna för att SAS fortsätter att flyga!
Φιλλανδέζα - Ja, jag minns att det finns en hamam även i Rethymnon, och visst är det synd att man inte har råd att fräscha upp och använda såna här byggnader.
Kristina - Hahaha, ja det har du rätt i.Jag har pluggat i Göteborg, så jag vet...