Sidor

torsdag 31 januari 2013

Svenskt författarbesök

Nån som läst boken "Den siste greken"? Eller "Stockholm noir"? Det är böcker skrivna av Aris Fioretos, svensk författare med mamma från Österrike och pappa från Grekland. Själv försökte jag med Den siste greken en gång, men gav upp, måste jag skamligt erkänna.
I vilket fall som helst så kommer nu den sistnämnda boken ut på grekiska och heter förstås "Ο τελευταίος Έλληνας". Igår onsdag var författaren i Aten och presenterade boken och i morgon fredag är han i Thessaoniki, i bokhandeln Public kl 19.00. Jag kommer att vara på plats, eftersom maken kommer att medverka som tolk från svenska till grekiska när det blir dags för frågor. Svenska författare är rätt populära just nu i Grekland och det är alltid kul när författarna kommer på besök, så kom gärna dit, den som kan.
Annars då? Jo, jag känner mej glad och tacksam, för det verkar som om odjuret i kroppen just nu sover djupt. Har varit på diverse undersökningar under januari och allt är för närvarande under kontroll. Så nu gör jag allt för att inte odjuret ska vakna igen och börja röra på sej. Till exempel så njuter jag stort av vackra soluppgångar över den makedonska slätten (bild tagen igår)!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Så glad jag blir över att ditt hälsotillstånd är bra! Hoppas det fortsätter så! Alltid lika trevligt att läsa om dina och din makes gemensamma upplevelser och aktiviteter, ha det bra!
h. Inga-Britt

Gunnar sa...

Jag var och lyssnade på Aris Fioretos igår kväll här i Athen, när han berättade om hur hans bakgrund påverkat sin identitet - är han svensk, österrikare eller grek? Rolig att lyssna på. Mycket folk här på bokhandeln Ianos café. -Gå ikväll och hör!

Ingalill sa...

Jag gillar grekiska författre men precis som du så orkade jag inte ta mig igenom Den siste greken, svår. Däremot läser jag allt av Kallifatides och älskar honom. Ha det gott där nere i vackra Grekland, jag får vänta till framemot Maj att åka ner, längtar.

Monica P sa...

Å, så skönt att du håller dig frisk. Fortsätt så!
Jag har läst den nämnda boken och tyckte att den var bra. Ungefär den perioden, när huvudpersonen sägs komma till Sverige, kom också "min" grek, och jag känner igen mycket av reflexionerna.
Kyligt här idag, men SOL!

Ingegerd sa...

Man blir glad av sådana nyheter som att du mår så bra nu. Vi hoppas på en lång fortsättning. Lustigt men jag lånade precis boken "Den siste greken" på biblioteket häromdagen. Jag har också lånat "Halva solen" som jag tror är hans senaste bok. Jag hade gärna velat lyssna till honom. Det hade ju också varit ett perfekt tillfälle till att höra översättning till grekiska så kanske något mer ord hade fastnat.

Birgitta i Kontomari sa...

Jag har läst Den siste greken och tyckte den var bra och intressant!

Musikanta sa...

Håller med övriga om att det är skönt att höra att alla kontroller var bra. Ska väl snart in själv in för en sådan så småningom. Men man får, som du, ta en dag i taget och njuta av dagen som den kommer.
Jag läser just nu Mo Yans Zimen Nao och hans sju liv - härlig bok. Den är på 633 sidor så den räcker ett tag :-).
Kramar

M sa...

Kul att höra att du mår bra, det får du fortsätta med! Jag försökte läsa stockholm noir men tröttnade för att den kändes platt. Kanske borde testa den siste greken... Har annars läst många böcker av Sture Linnér, men det är ju fakta och inga romaner. Hälsningar M

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Ja det är skönt att det är bra just nu - men jag tar bara en dag i sänder...Och visst gör vi många trevliga saker, det tycker jag också.
Gunnar - Ska bli spännande, tycker jag också. Måste försöka läsa boken sen.
Ingalill - Kallifatides är betydligt lättare att ta till sej, jag gillar också hans böcker. Men jag ska nog försöka läsa Fioretos i alla fall efter det här.
Monica - Kul att du gillade den! Och jag tänker fortsätta vara "frisk" så länge jag kan...
Ingegerd- Hoppas du får en bra läsupplevelse! Ofta är det lättare att läsa en bok om man hört författaren prata om den, visst är det så?
Birgitta - Kul att höra att det är flera som läst den och gillat den!
Musikanta - Blott en dag, ett ögonblick i sänder som psalmen säger, det gäller mer än någonsin. Helt frisk är jag ju inte, men det är ändå under kontroll. Oj då, vilken tegelsten du läser...

Tina sa...

Vad skönt att läsa ditt sista stycke!!!

Grekland nu sa...

Tina - Tack!!