Sidor

måndag 28 januari 2013

Nysnö och mambos

Nysnön som föll igår täcker nu hela berget. Temperaturen ligger på nollstrecket och det är en klar och kall vinterdag. Bra början på veckan, tycker jag.
På tal om nåt helt annat så läste jag i tidningen att 50,7 procent av alla personer mellan 25-34 år i Grekland fortfarande bor hemma (enligt Eurostat). Över hälften av dessa är alltså fortfarande mambos! Grekland överträffas bara av Bulgarien, Slovakien och Malta. I Sverige är motsvarande siffra 4,1 procent.

Orsaken är i första hand ekonomisk. I takt med att ekonomin blir sämre, flyttar ungdomar och unga vuxna hem igen. För vem har råd att betala hyra, el, uppvärmning och andra omkostnader om man är arbetslös? Men sen spelar även den sociala traditionen in och den säger att om man inte är gift, ja då bor man kvar hemma hos föräldrarna.

Den ekonomiska aspekten kan jag förstå, men jag har svårare med den sociala. För mej som svensk är det naturligt att man vid en viss ålder lär sej att stå på egna ben och skaffar ett eget boende - även om man bor i samma stad! Men där skär det sej ibland när jag diskuterar med vissa personer...

Låt oss kolla lite på mitt eget kvarter. Till vänster om oss bor en kille i 30-årsåldern hemma hos föräldrarna, trots att han jobbar. Mitt emot bor två ungdomar i 25-årsåldern hemma, den ena hankar sej fram på jobb, den andra pluggar. Snett mitt emot har en kvinna i 40-åldern nyss flyttat hem till mamma med sina tre barn på grund av skilsmässa. Jobb har hon, men lönen är inte hög. Till höger om oss bor tre unga vuxna i åldern 30-35 hemma hos mamma, ingen av dem är gift och mamman är änka. Och en bit bort bor den ogifte 55-årige sonen (med bra jobb) fortfarande hemma - för han har inte hittat nån att gifta sej med som kan sköta markservicen.

Ja, sådär kan jag hålla på i all oändlighet. Visst finns det positiva sidor av det hela: man är nära varann i familjen och man kan hjälpa varann i vardagen. Men tyvärr blir det också mycket gnissel och gräl i onödan, särskilt nu när många ska dela på de knapra inkomsterna. Det finns ett talesätt på grekiska som säger Μακριά και αγαπημένοι. Det betyder ungefär "långt borta och kära" och det ligger nog en del sanning i det. Eller vad tycker ni?

7 kommentarer:

Monica P sa...

Mambo...låter lite kul, men jag tror faktiskt inte att det är så roligt...

I vårt grannskap finns flera familjer som har nått till den andra änden av detta: Den åldrade mamman bor nu hos sönerna (stort hus, bra jobb) och ingen, inte ens mamman är glad för detta.

Jag har i sju år haft ansvar för min svärmor, som lever totalt i sin egen värld. Inget alternativ finns.

Om personkemin stämmer och det är snälla och lugna människor går det väl för sig...

Anonym sa...

Ja inte lätt det där med flera generationer under samma tak, även om det var praxis för bara 1-2 generationer sedan. Nu har man blivit van att kunna tänka på sig själv emellanåt, även om steget ofta är kort mellan små barn och åldrande föräldrar. Och visst är det för det mesta lättare att älska nån på avstånd, alla irritationsmoment försvinner.
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Monica - När man av omständigheterna "tvingas" till samboende så kan det lätt bli problem. Men å andra sidan, om det inte finns något annat alternativ, som du säger, så får det ju gå ändå! Och i bästa fall kommer man hyfsat överens...
Inga-Britt - Ja, särskilt vi i Norden är ju vana vid att klara oss själva. I Sverige består majoriteten av alla hushåll av en enda person, det är ju nästan att gå till överdrift åt andra hållet kan man tycka.

Ingrid sa...

Det var en liten annorlunda artikel den här gången som beskriver hur situationen är hos de yngre, särskilt då för männen, med arbetslöshet ovs. Naturligtvis är det praktiskt att bo hemma hos föräldrarna, liksom männen gör i Italien. Och på så vis blir de lite bortskämda och har svårt för att klara sig sen om de skulle flytta ut. Om det inte är något nödvändigt ont så skulle inte jag vilja ha mina barn i huset i evigheter. Men Grekland tillhör ju Sydeuropa så mentaliteten är fortfarande lite annorlunda än i Sverige. Som tur är så har mina söner inte blivit så uppfostrade utan är självständiga människor. Det viktigaste för mig är att barnen alltid vet att de kan komma eller fråga sina föräldrar när de behöver hjälp.
Det var svinkallt i Florina i dag så skolorna började inte förrän 09.30. / Ingrid hälsar.

Grekland nu sa...

Ingrid - Visst blir ofta de vuxna barnen (och särskilt männen!) bortskämda om de bor kvar hemma. Det har jag sett många exempel på, tyvärr. Men som du säger, det handlar ju inte om att "slänga ut" sina barn, det är viktigt att de känner att de alltid har ett hem att komma till om de har behov av det. Men målet är ju självständighet!

Uhanna sa...

Mycket intressant då detta är något jag tänkt en hel del på.
Jag kan, som du, förstå den ekonomiska aspekten. Men jag har väldigt svårt att svälja hela det där "flytta hemifrån först när du är gift"-argumentet. Känns förlegat och... allvarligt talat, inte speciellt nyttigt.

Johanna.

Grekland nu sa...

Uhanna - Håller helt med dej att det inte känns särskilt "nyttigt" då vuxna "barn" bor hemma av bekvämlighetsskäl till dom ev gifter sej. Jag tror alla mår bra av att vara självständiga!