Sidor

måndag 18 februari 2013

Film i Plaka-miljö

Trevlig vecka på er alla därute! Grådaskigt och råkallt väder här hos oss, men så är det på vintern, inget att bry sej om.
Häromveckan såg jag en nygjord grekisk film på bio, den heter "Αν..." på grekiska, "What if.." på engelska. Det är en sån där parallell historia som visar hur livet skulle ha blivit OM man gjort si eller så, ni vet, typ "Sliding doors". Ibland funderar jag själv på hur mitt liv skulle sett ut OM min kompis och jag suttit i en annan tågkupé den där gången och inte träffat tre unga greker...Slumpen, ödet? Vad är det som styr?
Filmen är gjord av den populäre skådisen Christoforos Papakaliatis, han spelar också huvudrollen. En ganska bra film, tyckte jag, trots att jag inte hade så höga förväntningar. Men det jag tycker allra bäst om är miljöskildringen! Den utspelar sej helt och hållet i Plaka-området i Aten och det är en underbar miljö, trots allt klotter och spår av krisen.
När jag är i Aten brukar jag bo hos en väninna som bor just i Plaka. Och flera av scenerna är inspelade precis utanför hennes fönster. När jag var där i juni stod jag och kikade bakom gardinen och tog en bild på inspelningen. Men då visste jag inte vilken film det var som spelades in.
Dessutom har jag förstås fikat på det mysiga kaféet "Jasemi", där huvudrollsinnehavarna träffas flera gånger.

För övrigt så blev jag lite glad när jag läste den här artikeln i SvD i morse. Att turisterna verkar återvända till Grekland. De är SÅ välkomna!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Välkommen , säger jag, till alla som vill till Grekland!

Steve sa...

En gång Grekland, alltid Grekland.
Kunde jag fortfarande resa så skulle jag återvända på direkten.

Gia sa...

Tack för info om ny grekisk film! Jag, en grekinna i Sverige har upptäckt din blog och följer den med spänning!

Ingrid sa...

Själv funderar jag också hur mitt liv skulle se ut om jag inte hade skrivit ett brev till min dåvarande mans kompis. De bodde tillsammans i Saloniki. Han skrev upp min adress innan han åkte till Sverige sommaren 1965 och hittade då adressen i Lund. Så det är väl slumpen och ödet som styr ofta vårt liv.
Men just nu styr vårt liv här i Florina av många små och även större jordskalv. I går (söndag skakade huset ett par gånger. Så just nu är det det största samtalsämnet här i stan.
Kul att svenskarna bokar resor till Grekland. De orter som de besöker är ju alltid lugna och inte som i Atén.

Grekland nu sa...

Anonym - Välkommen, säger jag också och instämmer!
Steve - Måste kännas lite svårt att inte kunna resa längre, men det är ju tur man har minnen, eller hur! Minnen och foton, det är inte så dumt det heller.
Gia - Kul att du hittat hit! Vet inte om filmen kommer att visas utomlands, men den kommer väl på dvd så småningom.
Ingrid - Ja, nog är det slumpen som styr, det tror jag. Men visst är det lite spännande att tänka sej var man skulle bo, vilken familj man skulle ha osv om man inte träffat just den personen. Låter inget vidare med era jordbävningar, det större skalvet ska visst ha känts även i Naousa men jag märkte ingenting.

Christina Petersson sa...

Vi kommer med kyrkokören som planerat, ser verkligen fram mot att besöka norra Grekland. Mailar några frågor till dig. Mvh