Sidor

torsdag 7 mars 2013

Den brända torsdagen

Och så var det då "Tsiknopempti", sent omsider. Alltså första dagen av de tio karnevalsdagarna. Sent omsider på grund av att den ortodoxa påsken inte infaller förrän den 5 maj i år! Och karnevalen firas ju dagarna före fastan, så i år är det senare än vanligt.
"Tsiknopempti", det betyder ungefär "den brända torsdagen" eller nåt sånt. För ikväll blir det grillning av,  både ute och hemma (men inte hos oss, här ska vi äta nyttiga kronärtskockor). Här i Naousa brukar man säga att det heter den brända torsdagen eftersom kvinnorna går ut på stan för att dansa och glömmer maten på spisen...Jojo, nog kan det vara så.
I flera dar har förberedelserna pågått. Det fladdrar små färggranna vimplar överallt och på torget har man som vanligt byggt upp en scen. Ikväll kommer samma torg att vara proppat med folk, en hel del utklädda. Men det är som förgjort, varenda bränd torsdag så är det råkallt här hos oss och man huttrar och fryser.  Men en liten sväng ut ikväll blir det förstås...bilder kommer.

6 kommentarer:

Uhanna sa...

Kvinnorna går ut och dansar. Ja, vem fasen ska ta undan kastrullen???!!

Vad roligt med lite festligheter! Tänkte på det igår, att karnevalen inte hade varit än. Men det är sant, den ortodoxa påsken är supersen i år. Då förskjuts liksom allt.

Kramar!

Grekland nu sa...

Uhanna - Hahaha,ja du har en poäng där angående kastrullen....
Här i Naousa är karnevalen en stor händelse, så det blir mycket om det framöver på bloggen. Ha det gott!

Monica P sa...

Här hos oss har det varit högtidligt kransnedläggande och parad till minne av Dodekanesas anslutning till moderlandet. Förutom politiker och präster var stan full av paraderande barn, många i folkdräkt, och så vi andra som huttrade i snålblåsten. Kafeteriorna hade fullt och det var mycket folk även på restaurangerna länga hamngatan.

Steve sa...

Ett gott tecken i dessa tider är att grekerna ändå fortsätter med sina festliga traditioner.

Anonym sa...

Påsk i maj, synd jag inte kan resa till Grekland över påsken, vädret kunde tänkas vara lämpligt.
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Monica -Jaha, så ni har haft sånt firande. Men nån form av karneval har ni väl?
Steve - Precis, det tycker jag också!
Inga-Britt -Synd! I början av maj kan det ju vara rena sommartemperaturer!