Sidor

måndag 18 mars 2013

Den rena (och regniga) måndagen

Det här var dagen som regnade bort.  Spöregn HELA dan och rått som sjutton. Det enda man ville var att krypa ner under en filt. Så det gjorde jag...

Det är alltså helgdag idag i Grekland, den så kallade "rena måndagen". Varför den heter så? Tja, det är alltså första dan på den långa fastan fram till påsk, som i år infaller den 5 maj, och en variant säger att man idag rengör alla grytor från resterna av det grillade köttet man frossat på. En annan mer kyrklig förklaring är att man nu renar kropp och själ efter karneval och festande i olika former.
 Och traditionen säger att man idag äter vita bönor (fasolada), lagade i gryta eller i ugn, tillsammans med stora brödkakor ("lagana"), tarramosalata och ev även bläckfisk. Och så en bit "halvas" till efterrätt. Jag är inte särskilt bra på att laga fasolada, men gjorde ändå ett försök.


Bättre kockar hade dom nog på torget. Trots regn och rusk serverades bönor, bröd, oliver och halvas till priset av 1 euro. Men nån drakflygning var det nog ingen som vågade sej på i Naousa idag. Det hör också till traditionen, men kanske mest i södra Grekland.

6 kommentarer:

Marcus sa...

Är det stor kulturella skillnader mellan syd och nord och är det även skillnad på dialekterna?

Grekland nu sa...

Marcus - Ja, det skiljer nog ganska rejält när det gäller olika traditioner. Öarna har sina traditioner, medan vi här uppe i Makedonien har andra - men vissa saker är förstås gemensamma. Och dialekterna är olika, precis som i Sverige, jag har till exempel svårt att förstå vad folk säger på Kreta...Men det är kul med olikheter, tycker jag!

escapetocrete sa...

Hej! Du försöker i alla fall att laga Grekiskt mat...
Maud

Grekland nu sa...

Maud - Jodå, visst försöker jag! Och lyckas till och med ganska bra ibland, men just fasolada har jag alltid haft svårt att få till av nån anledning. Men övning ger färdighet, så när tio år till gått kanske det blir riktigt bra;)

Musikanta sa...

Fasolada tycker jag inte verkar vara någon höjdare. Jag har bara ätit bläckfisk en enda gång och då var det en otroligt seg upplevelse. Men grytan ser onekligen fin och färgrik ut.
Kramar!

Grekland nu sa...

Musikanta - Jag tycker nog att fasolada är gott - men har ändå svårt att äta en hel måltid med vita bönor för då protesterar magen, så det är därför jag är lite tveksam till den maten och inte riktigt lärt mej laga den. Bläckfisk avstår jag däremot HELT ifrån...