Sidor

onsdag 20 mars 2013

Vårdagjämning

 Idag är det vårdagjämning! Så oavsett väder och vind så ÄR nu våren på ingång, tro det eller ej där uppe i kalla nord...Dag och natt är alltså lika långa på hela vårt klot, och sen börjar ljuset ta överhanden. Visst låter det hoppfullt...

Och jag ska inte klaga, här är just nu tio plusgrader och en svag sol bakom en sky av moln. Och det blommar lite här och där. Men i helgen var det som sagt minusgrader - och många blommande fruktträd fick frostskador i närheten av Naousa! Där försvann den skörden, tyvärr.

Men om vi ska prata om hoppfulla tecken, så kan man säga att den grekisk-ortodoxe patriarken Bartholomeus närvaro vid påvens installation igår var ett hoppfullt ekumeniskt tecken. Det är första gången i historien, efter kyrkans splittring år 1054, som en ortodox patriark är med på en påveinstallation. Tidningarna skriver idag om hur de två kyrkoledarna åt middag tillsammans och pratade "som två bröder". Mer sånt! Jag har så svårt att förstå när de kristna kyrkorna krånglar till det hela och inte kan närma sej varann som olika syskon i samma familj.

Nu ska jag snart packa väskan - för äntligen är det dags för en liten resa. Säger inte vart, tänker hålla er på halster ett tag till...;)

5 kommentarer:

Ingegerd sa...

Vårdagjämning står det i almanackan även om det är minusgrader och bitande kallt i vinden. Men ljuset som kommit gör ju att man blir så glad. Och i rabatten kommer det lite gröna skott från lökväxterna på väg upp. Trevlig resa åt vilket håll det än bär.

Ingrid sa...

Visst är det skönt med lite ljusare dagar och humöret blir bättre för varje varmare dag. Även i Florina har vi plusgrader, mellan 12-14. Härligt! Men till helgen blir det nog kyligare.
Du har så rätt. Varför ska de kristna kyrkorna krångla till det hela och kan inte närma sig varann. Kyrkorna är stenrika och det finns minsann större problem här i världen än att kivas. Se bara hur det är i Afrika, stackars människor.
Blir det kanske Kreta igen? Som du ser så är jag nyfiken.

Musikanta sa...

Även om snön har yrt utanför fönstret hela dagen vet man att det går fort när våren äntligen har bestämt sig. Bara att ha lite tålamod.
Trevlig resa när det blir så dags. Sverige kanske? Det var väl ett tag sen...
Kramar från Ingrid

Freedomtravel sa...

Plus 10 är i alla fall lite mer vårlikt än minus 5! Ska bli intressant att se vart resan går!

Grekland nu sa...

Ingegerd - Det är tur att ljuset är så starkt att det faktiskt övervinner både mörker och kyla - även om det dröjer lite extra i år.
Ingrid - Skönt att ni haft bra väder, ni också. Kreta? Kanske det, vi får väl se!
Musikanta - Tålamod är nog bra att ha, för våren dröjer visst i år. Men den kommer, det är det enda som är säkert! Sverige? Ja, det vore trevligt...
Freedomtravel - Ja, det håller jag med om...Och vart resan ska gå lär ni nog få veta så småningom...