Sidor

torsdag 28 mars 2013

Djupt nere i Melidonis grotta

Hemma igen från Rethymnon, i ett betydligt kyligare Naousa. Har haft det ljuvligt, även om jag trodde jag skulle blåsa bort och hamna på nån annan ö. Tala om starka vindar, planet fick försöka ett par gånger innan det kunde landa i Heraklion och den skakiga upplevelsen vill jag inte vara med om igen. Men annars är våren på plats där! Grönska, blommor, dofter...Och nån enstaka turist i shorts, även det ett vårtecken.

Jag har mycket att berätta, men vi tar det i omgångar. Kanske ska vi börja med nationaldagsfirandet i måndags? För "våffeldagen" i Grekland är ju en dubbel helgdag: man firar både Jungfru Marie Bedådelse och Greklands nationaldag. Skolorna är stängda men barnen deltar i parader och kransnedläggningar.


För dotterns del innebar firandet att både skolbarn och  bybor samlades vid den berömda grottan i Melodoni där hon jobbar. Där finns ett litet kapell, där det hölls en mässa.
Även husdjuren fick vara med på ett hörn. Och nu talar vi om bergsbyarna på Kreta, där lamm och getter hör till familjen...
Ingången till grottan.
Efter mässan gick vi ner i själva grottan för kransnedläggning. Detta gör man för att minnas de ca 400 personer som stängdes in i grottan och dödades år 1823, när grekerna gjorde uppror mot det ottomanska riket.
Grottan är ganska djup och längst ner står ett altare med kors.
Här har två av dotterns elever lagt ner en krans på altaret.
Grottan är känd ända sen antiken.
Grottan i Melidoni har varit stängd ett tag, men nu ska den visst öppnas igen för besökare. Den är väl inte den mest imponerande jag sett, men det var häftigt att få vara med på ett nationaldagsfirande här nere.

Det kommer mera från Rethymnon de närmaste dagarna...Nu måste jag packa upp.2 kommentarer:

Ingegerd sa...

Så roligt med lite annorlunda upplevelser. Jag har grottan i Edessa i färskt minne. Nu börjar det suga riktigt ordentligt i Greklandstarmen. Bara 4 veckor kvar och då är det påsk.

Pettas sa...

Tack för att jag också kunde vara med på ett hörn.
Glad Påsk önskar jag dig!