Sidor

fredag 29 mars 2013

Solig utflykt till byn Maroulas

Först får jag önska alla påskfirande vänner ute i världen en GLAD PÅSK! För egen del blir det ingen påsk förrän den 5 maj, eftersom den ortodoxa påsken infaller då. Men man kan ju tro att det är långfredag även här, så som himlen gråter utanför fönstret...

Nu tillbaka till min vistelse på Kreta. I det gråväder som råder här just nu så kan vi behöva lite soliga bilder från i söndags, då vi tog en tur uppåt berget Psiloritis (eller Ida som det heter i alla korsord). Det är Kretas högsta berg med toppar på drygt 2.400 meter och här föddes Zeus, sägs det.Vi åkte först till en by som heter Maroulas (Μαρουλάς), ca 10 km från Rethymnon. Det är en by med många gamla hus,små kyrkor, smala gränder och ett par väl bevarade torn från den venetianska tiden.
Familjens hund vet minsann var det är skönast att ligga!
                                    

Vi hittade bara ett enda ställe att dricka kaffe på, det heter "Katerina" - och har byns bästa utsikt.  Eftersom turistsäsongen inte börjat än så var det knappt öppet, men fru Katerina själv fixade förstås kaffe åt oss ändå. Och sen satt vi där och njöt av solen och vyn över havet.
Och självklart är det fortfarande snö på bergets toppar!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske du firar dubbel påsk, så då får jag önska en Glad nordisk påsk nu, så återkommer vi till den riktiga senare. Känns egendomligt att det är så långt emellan dem i år, men så är vår påsk också ovanligt tidig i år, och vintern den bara håller i sig.
h. Inga-Britt

Ingrid sa...

Skönt att påsken infaller så sent i Grekland för då har skolorna stängt och min svärdotter har fritt. Då passar jag på att åka till Sverige för att besöka min bror. Vädret är ju lite bättre i Sverige slutet av april/början av maj.
Härliga bilder från Kreta. Man blir riktigt sugen på våren. Träden i Florina börjar så sakta få lite mer färg på sig.
Trevlig helg.
h. Ingrid

Uhanna sa...

Glad påsk! Tack för ännu ett trevlig inlägg!

Musikanta sa...

Så vackra bilder, jag blir helt betagen! Som jag skrev, många fina motiv att rita och måla av, jag som älskar gamla städer och hus. Men det blir nog Frankrike i alla fall nästa gång. Inte så roligt att åka till ett land där man inte förstår något att vad folk säger...
Kramar

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Jo, nog skulle man kunna fira dubbel påsk om man ville, men jag tycker det räcker med en gång och då får det bli tillsammans med grekerna. Och det är verkligen ovanligt lång tid mellan vår påsk och den ortodoxa.
Ingrid - Så kul för dej att få åka till Sverige - hoppas verkligen att kylan släppt då.
Uhanna - Glad påsk på dej!
Musikanta - Visst finns det otroligt många motiv att måla här!! Min mamma målade och hon blev alltid så inspirerad när hon var på besök. Men det är väl synd att låta språket hindra - det går bra med engelska här också...

Anonym sa...

Hej och Glad Påsk!Trevligt och se alla bilder från Kreta!Har själv bott där i flera månader!Har gått ca.20 km.till kloster Arkadiu,väldigt vackert och mycket gammalt ortodox kloster.Naturen var otroligt vackert!Själv är ortodox men firar båda av respekt.Må så gott!