Sidor

måndag 29 april 2013

Om svenskar som stannar kvar

Stilla veckan har inlett här i Grekland. Men så värst stilla och lugn brukar den förstås inte vara, för det är mycket som ska göras innan man kan fira påsk.
Igår var det som sagt Palmsöndagen och då delade man ut lagerblad i kyrkorna. Även jag såg till att få en kvist. Det är fint att se alla människor som på söndagen går hem eller går för att dricka kyrkkaffe med lagerblad i händerna.
Efter middag hos svärmor och körövning i Veria så avslutades dagen med stjärnvisning i parken. Massor med folk trevade sej fram i mörkret (alla lampor i parken hade släckts) till de två teleskop stod uppställda vid parkens lilla sjö. Genom teleskopen kunde man se Saturnus och Jupiter och få en "guidad tur" på himlavalvet från maken.

Läser i DN att Alexandra Pascalidou gjort några intervjuer med svenskar som valt att "stanna kvar i krisens Grekland", som hon säger med darr på rösten i ett filmklipp. Stackars oss, snyft snyft. Men värre är att hon också säger att "mer än en miljon människor har emigrerat från Grekland och väldigt många av dessa är svenskar". Men hallå, det där kan inte stämma! För det första tror jag inte alls på siffran att EN MILJON har emigrerat, men framför allt är inte "väldigt många" av dessa svenskar. I texten skriver hon att ungefär lika många svenskar bodde i Grekland som det bodde greker i Sverige, alltså runt 20.000. Och inte ens om hälften av dessa har flyttat hem igen kan man säga att det är "väldigt många" av en miljon... (Tyvärr kunde jag inte läsa själva intervjuerna eftersom jag inte är prenumerant).

Jodå, även jag har valt att stanna kvar. Helt medvetet och jag trivs med det grekiska livet. Kanske skulle läget varit ett annat om jag vore 40 år? Nu är arbetsmarknaden i vilket fall som helst stängd för mej på grund av ålder, så jag föredrar att njuta av solen, värmen och närheten till människorna här även i fortsättningen, trots betydligt snävare ekonomiska ramar.  Och Sverige är bara tre timmar bort om längtan blir för stark

..

8 kommentarer:

M sa...

Jag kunde heller inte läsa artiklarna men jag vet inte om jag missar så mycket. Jag lider verkligen med Grekland men det får som du skriver inte blir för mycket snyftpropaganda. Pascalidou har en faiblesse för offerrollen och jag är inte så förtjust i det. Jag håller med dig om att siffrorna hon nämner låter orimliga, synd för hon skulle behöva vinna lite i trovärdighet. Idag läste jag förresten att det i Grekland skall bli möjligt att avskeda statsanställda, tycker att det låter som ett steg i rätt riktning (för ovanlighetens skull). Vänliga hälsningar M

Marcus sa...

Skrämmande att en "låtsasjournalist" får uttrycka sig så utan att ange källor och dessutom i en så ansedd tidning som DN.

Det konstiga med AP är att hon säger att hon är tillbaka i sitt krisdrabbade hemland Grekland, men det är helt fel. AP är född i Rumänien och därmed är hennes hemland Rumänien. Förstår inte vitsen av att ljuga så innerligt som hon gör.

Jag skall i varje fall ringa till DN och få en förklaring till hennes siffror.

anneli sa...

Visst har många det tufft i dagens Grekland men snyfthistorier hjälper ingen!Man skulle i stället skriva om krisens positiva sidor, hur folk hjälper varandra,kulturen blomstrar osv....
Och den underbara solen och värmen är fortfarande gratis!Har en grekisk väninna som jobbar för en svältlön på ett engelskt ägt hotell men varje eftermiddag kan hon gå till stranden och bada med sin son!
Ha det gott!

Grekland nu sa...

M - Jag gillar inte heller den där offerrollen hon ger grekerna. Dessutom slänger hon sej med fakta som det inte framgår var hon fått dem från. Och den nya lagen är nog rimlig, allt för många har suttit på statliga tjänster utan att göra rätt för sej.
Marcus - Om du får något svar från DN ang siffrorna, så hör av dej...
anneli - Håller med dej, och det är min filosofi här på bloggen: att i första hand visa på det positiva! Även om jag förstås är mycket medveten om hur tufft det är för många just nu. Och klimatet är som ett plåster på såren, det lindrar smärtan lite!

Anonym sa...

Pengar är inte allt, men det hjälper, brukar man säga. Nu är det ju ändå sommar, nästan, i Grekland, det hjälper säkert på mer än ett sätt. Och en sak är säker, grekerna är bättre på att njuta av det som finns än vad vi nordbor är, det är i alla fall min uppfattning!
Så vi hoppas på att alla semesterfirare styr kosan mot Grekland och undviker alla All inclusive hotell!

h. Inga-Britt

Anonym sa...

Jag är en av de som intervjuades i DN och vi varken snyftar eller ger "tycka synd om" historier.
Mvh,
Ann

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Det är helt klart att pengar hjälper! Och många har det väldigt svårt just nu och lever på gränsen. Men ibland blir jag lite trött på den ensidag bild som ges i massmedia. Men solen och värmen hjälper till att hålla humöret uppe!
Ann - Det har du säkert rätt i! Som jag skrev så har jag tyvärr inte läst era historier, eftersom jag inte är prenumerant, utan jag har bara läst och hört Pascalidous inledande artikel och filmklipp. Och det är detta jag reagerar emot (och många tidigare reportage hon gjort från Grekland som gått i samma stil). Hon har en ton och ett sätt att dimpa ner i den grekiska verkligheten som jag och många med mej som bor här tycker känns fel. Dessutom är jag som sagt mycket tveksam till de fakta hon ger i just den här artikeln). Det är alltså inte er som intervjuats som jag vänder mej emot och jag skulle gärna läsa era historier och är övertygad om att ni som intervjuats gett en seriös bild av den verklighet ni lever i!

Mike sa...

Äntligen någon som reagerar på Pascalidous skitsnack!! Hon vill bara höras och synas och det gör hon med bekostnad på grekerna och det enbart på ett negativt sätt!!