Sidor

söndag 12 maj 2013

Högtid med rysningar

Lite regn, lite åska och lite sol däremellan. Det var vädret idag när Naousa högtidlighöll minnet av staden förintelse 1822. Grekerna hade börjat göra uppror mot det ottomanska rikets styre och i södra Grekland hade många platser redan fått sin frihet. Nu försökte även Naousa göra detsamma. Men ottomanerna slog ner upproret, brände ner nästan hela stan och tog livet av tusentals personer.

En grupp av Naousas stolta kvinnor samlades då vid vattenfallet. Det sägs att de sjöng och kanske även dansade, sen slängde de sej själva och sina barn ner för stupet. Allt för att undvika att tas till fånga och sändas till något harem. Det är denna händelse som gjort att Naousa officiellt har epitetet "den heroiska staden".


I morse återupplevdes denna händelse vid det monument som finns vid vattenfallet. Unga - och stolta - kvinnor dansade en stilla dans, det las ner kransar och hölls tal. Precis som varje år.

Men årets högtid förmörkades för första gången av ett gäng högerextremister, tillhörande partiet Gyllene Gryning (Chrisi Avgi).  De stod på plats uppe på bron med flaggor i händerna,  i svarta kläder och med rakade huvuden och pumpade muskler. De vrålade slagord om korrumperade politiker. Strax intill stod ett gäng anhängare till kommunistpartiet och Syriza. Det blev inga handgripligheter, men svordomar och verbala angrepp mellan grupperna förstörde stämningen. Läskigt, jag får rysningar bara jag ser de där svarta tröjorna...

Dagens firande avslutades som alltid med parad. Skolbarn, dansgrupper  - och skidåkare - paraderade. Och hunden som hittat en plats på första parkett vägrade envist att flytta på sej...

4 kommentarer:

Uhanna sa...

Vad fantastiskt vackert det hade varit utan dessa, förlåt mig, högerextrema idioter.
En fin och viktig högtid firade ni, och vilket otroligt vattenfall!

Grekland nu sa...

Uhanna - Precis min åsikt! Annars är högtiden vacker och det är en dramatisk plats med MYCKET vatten för tillfället.

Marcus sa...

Skönt att det inte blev bråk under en sådan speciell högtid. Glöm inte att av alla som dog under epitetet folkmord under 1900-talet stod kommunismen för 80%.

Ofattbara illgärningar som aldrig får glömmas, oavsett vilken ism.

Grekland nu sa...

Marcus - Håller förstås med dej om att alla folkmord måste fördömas, oavsett vem som utför dem! Att tusentals greker dog under befrielsekriget kallas väl inte för folkmord, men det var en kamp för frihet som högtidlighålls än idag. Och att en sån högtid "förstörs" av extremister med en nazistisk våldsfilosofi, det är mycket obehagligt, tycker jag.