Sidor

lördag 18 maj 2013

Påfyllnad för kropp och själ

Ibland behöver man FYLLA PÅ. Och det har jag gjort i fyra dagar. Fyllt på med vila, rekreation, samtal och tystnad (ingen tv och ett internet som bara fungerade fem minuter i taget). Detta var välgörande dagar för en kropp som varit lite bökig den sista tiden och för en själ där oron ständigt ligger i startgroparna.
Det var svårt att se sej mätt på utsikten från verandan!
Även katterna stortrivdes förstås
Och bara platsen i sej var en lisa! Vi var på the Orthodox Academy i Kolymbari, strax utanför Chania på Kreta. Där kombineras stillheten med havets brus, fårens bjällror, fågelsång och dofter från jasmin och örter. Och en bouganvilla utan motstycke! Där samlades några stycken som jobbar i den svenska utlandskyrkan på olika håll i världen, samt deras biskop från Visby, och jag fick chansen att vara med.
Akademin är ett unikt ställe i Grekland. Det kom till på 60-talet med målet att stödja freds-och konfliktlösning och är fortfarande ett ställe för samtal och DIALOG - mellan människor, kulturer och inte minst mellan religioner. Här sker konferenser, kurser och retreater, alltid med ett öppet ekumeniskt sinne. Det ligger strax utanför byn Kolymbari, bredvid ett kloster.

 Grundtanken är alltså ordet dialog och möte, ansikte mot ansikte. På alla väggar finns konstverk som bygger på tanken att "helvetet är en plats där vi står med ryggarna mot varann och inte kan se varann i ögonen". Tänkvärt. Och det finns hopp, för även en stickig kaktus kan blomma ut i de vackraste blommor...

En morgon fick vi lära oss om ikonmålning. Inte bara om tekniken utan även om den teologiska bakgrunden.

Varje dag firades mässa i det fina kapellet.


Men en morgon tog vi oss istället upp till ett klippkapell där vi kunde fira mässa efter att ha sopat undan det mesta av fårlortar och skräp och tänt alla ljusen.

Nu är jag tillbaka hemma. Full rulle direkt med två körkonserter, svensklektion och en del annat. Men jag bär med mej de här dagarnas upplevelse i ett särskilt litet rum i hjärtat...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Ingabritt, för att du bidrog till att göra dagarna till en värdefull paus på resan mellan hit och dit och allt som drar i oss fram och tillbaka. Nu fick vi stanna upp och andas havets rytm och hämta nya krafter i en mycket god miljö. Fina dagar!

Uhanna sa...

Vad fantastiskt skönt! Fortsätt andas lugna, djupa andetag. Själslig oro är så hemskt uttömmande.

Kram

Grekland nu sa...

lideniaten - Tack själva! Det blev verkligen en livgivande paus!
Uhanna - Djupandning blev det en hel del av! Håller med dej om att själslig oro är oändligt tröttsamt. Kram!

Uffe sa...

Nog hade jag en magkänsla av att du drog till Kreta. Hur kan jag inte förklara!

/Ulf

Birgitta D. sa...

Hejsan det ligger bara ett par kilometer från där vi bor!

anneli sa...

Så underbart rogivande! Härligt!