Sidor

söndag 5 maj 2013

Uppståndelse!

Påsksöndag idag, efter nattens glädjande uppståndelsebudskap. Alla kyrkor var fulla av folk, ljusen brann och fyrverkerierna small. Och vi knackade förstås ägg med varandra. Och åt "majeiritsa" in på småtimmarna.

Men idag lämnade vi stan och åkte upp till berget. Det kändes som om vi var ensamma på hela planeten. Så tyst och stilla var det. Det hördes bara fågelkvitter och en gök som gol.

Vi gick i bokskogen till Dordopoli, min favoritväg på våren. Ljuset strilade mellan det ljusgröna bladverket.Även naturen har uppstått efter vintern och vi hittade många fina små blommor. "Svenska" blommor tycker vi att det är...

Efter att ha druckit vårt kaffe och smakat på hembakat påskvetebröd (tsoureki), åkte vi till Koutsoufliani. Där blommade pingstliljorna i tusental! Härligt är bara förnamnet...


9 kommentarer:

Marlene sa...

Αληθώς Ανέστη καί Χρόνια Πολλά

Marlene sa...

Αληθώς Ανέστη καί Χρόνια Πολλά

Grekland nu sa...

Marlene - Αληθώς Ανέστη!

Anonym sa...

Ja nog ser blommorna svenska ut alltid, särskilt gullvivan, som f.ö. är mycket allmän på Åland, där jag kommer ifrån. Och orkiden liknar jätte mycket på "Adam" tycker jag.
Men annars har jag nyss läst din artikel om begravningar i Grekland, som publiceras i dagens Hbl(Hufvudstadsbladet). Jag tror ju att dom flesta här uppe hos oss inte förstår hur krisen inverkar på vanliga medborgares liv. Här tycker man mer om att klaga över hur mycket vi betalar till sydeuropeerna. Och visst anser jag fortfarande att valutaunionen är en katastrof, som inte har något med ekonomiskt förnuft att göra, men vi lever fortfarande ett någotsånär normalt liv, det gör inte grekerna!
h. Inga-Britt

Monica Pizanias sa...

Skönt att ha en dator som fungerar igen! Det är bara nya finesser som jag inte kan klura ut än...fint att läsa dina bloggar (och andras) så att man kan hålla koll på olika grekiska ställen: Naousa, Kreta, Aten...Påsken på Kalymnos domineras av det eviga dynamitsmällandet som alla märkligt nog vill ha. Vi bor bakom berget från stan räknat, så det hörs lite lagom hit, men alla barn i omgivningarna här har fått massor av smällare också! (Ska böjas i tid det som krokigt ska
bli.) Varmt och gott, öppna fönster, stängda fönsterluckor, myggnät nerdragna, massor av tillresande greker och andra.
Ha det gott!

eija sa...

Så härligt hade ni verkligen och samma blommor som jag väntar på min finska gård att komma fram :-).

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

PS. Har just kommit hem från Andros och Aten senaste vecka. Det var fint att vara i Grekland igen och t.o.m. med maken, även om vi hade alldeles hemskt stark vind på ön hela tiden.
Detta med maken var "bonus", i allmänhet gör jag ju mina grekiska resor ensam!

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Kul att du läst min artikel! Det var ett intressant jobb att göra för jag fick veta mycket som jag inte kände till. Och det är tragiskt när krisen även påverkar livets slut.
Monica - Ja, utan dator är det svårt att klara sej nuförtiden... Det där med smällare under påsk gillar jag inte! Som tur är så har man inte sånt här hos oss. Även här har det varit sommarvarmt!
eija - Ja visst är det nordiska blommor! De växer på höga höjder och där är väl klimatet ungefär som i Sverige. Skönt att ni hade en bra tid i Grekland!

Anonym sa...

Jag vill också läsa din artikel om begravningar i Grekland! Hur tar man sig till den?
Hälsningar Lena

Grekland nu sa...

Lena - Tyvärr finns den inte på internet (hon som läst den bor i Finland och läste den direkt i tidningen!), men om du vill kan jag skicka den till dej som pdf, om du ger mej en e-mailadress! I Sverige har en längre text varit publicerad i facktidskriften Kyrkogården.