Sidor

söndag 23 juni 2013

Med valnötsblad i händerna

Som sagt, här i Grekland håller vi just nu på att fira pingst. Det är den första stora badhelgen med massor med folk på stränderna (måndagen är ledig), men också en viktig religiös helg. Måste väl erkänna att jag knappt vetat hur man firar den i kyrkorna, men nu har jag fått en inblick.

En väninna ringde och sa: Kom till byn och var med på mässan, så får du se hur det går till. Så tidigt på söndagsmorgonen åkte vi upp till (min favoritby) Arkochori. I ett litet kapell hade byns invånare samlats och i händerna hade de stora kvistar från valnötsträd.

Vid tre tillfällen under mässan knäböjde alla som kunde, även prästen. Han läste speciella texter som handlade om den helige Ande men också böner för dem som dött. För pingst är en helg då man minns sina döda. Den folkliga traditionen menar att de dödas andar släpps fria på påsknatten och är "lösa" i femtio dagar tills det blir pingst. Då är det dags att återvända till dödsriket. Man böjer knä och huvud för att de dödas andar inte ska se sina käras ansikten och vilja stanna kvar på jorden.

Och ibland sker knäböjanet på valnötsblad. För enligt traditionen ger valnötsbladen hälsa och skrämmer bort onda krafter. När man kommer hem från kyrkan lägger man bladen bland vinterkläderna som malmedel. Inget går till spillo här inte.

Efter kyrkan drack vi förstås kaffe, med bröd välsignat av prästen, på en veranda med utsikt över byns hus och de mjuka gröna kullarna. Och solen var mer än lovligt varm.
4 kommentarer:

Monica P sa...

Ja, alla dessa traditioner, det fordras nog att man är född och uppväxt här med minst en Jaja som kan lära en alla traditioner.
Hos oss hoppades det över eldar igårkväll.
Min hyresvärdinna hade med sig några kvistar av jagvetintevad som jag ska knyta fast i fikonträden för att det ska bli bra skörd... sånt här händer mig ideligen...

Inggerd sa...

Det var intressant att höra. Har aldrig firar pingst i Grekland.
Gick du inte upp på det höga berget med det lilla kapellet i år eller var det där du var.

anneli sa...

Tack! Nu vet man mer igen! Det är så kul att alltid lära sig nåt nytt!
Här hoppades det också över eldar både i förrgår och i går.
Om ni är på facebook så ser ni på min sida mina bilder därifrån ;-)
https://www.facebook.com/CommunityKoroniMessini
Ha en trevlig kväll!

Grekland nu sa...

Monica - Jo men visst, nog krävs det en Jiajia eller nåt liknande som kan berätta och förklara. Men sen kan ju traditionerna variera väldigt från plats till plats också, så det finns alltid nya infallsvinklar att lära sej. Det hoppades över eldar här också, men jag hann inte gå ut för att leta upp dem! Får nog slänga min krans i soporna istället...!
Ingegerd - Gudstjänsten var i Arkochori på pingsdagen, men uppfärden till berget skedde igår på annandagen! Trevliga traditioner båda två, kram!
Anneli - Kul att höra att hoppandet över eldarna lever kvar i olika delar av landet! Ska gå in och kolla på din sida. Ha det gott!