Sidor

torsdag 13 juni 2013

Strejk och persikor

Grekland strejkar - igen. Denna gång mot den chockartade nedläggningen av public service-företaget ERT. Tiotusentals personer har samlats utanför TV-huset i Aten, men även på andra håll i landet. Bilden är hämtad från www.zougla.gr, den sida som dygnet runt fortsätter att sända ERT:s nyhetssändningar. Journalisterna har ockuperat sin arbetsplats och sänder oförtrutet. Och detta är i stort sett enda sättet att se nyheter, eftersom övriga media sympatistrejkar.

Visserligen är det meningen att det ska uppstå ett nytt public-service-bolag inom några månader. Mindre, mer lönsamt och utan personliga och politiska bindningar. Sägs det. Den som lever får se. MEN jag kan ändå inte sluta uppröras över hur det hela gått till. Att premiärministern kunde missbruka sin makt på det sättet och med en enda underskrift stänga tre kanaler. Denna möjlighet har han enligt lagen bara rätt att använda i extrema fall och under mycket speciella omständigheter. Hur i hela friden kan han hävda att det finns extrema omständigheter just nu? Det extrema är ju hans egen handling...Läs gärna Cilla Benkös kommentar till det hela.
Här i Naousa var det bara ett fåtal som samlades på torget idag. Här har folk fullt upp med att oroa sej för följderna av två dagars haglande. Nästan totalförstörda frukter överallt. De här persikorna fick vi av en granne, man kan se hur de fått märken av haglet. Visst, de går utmärkt att äta, men inte att sälja.

2 kommentarer:

M sa...

Tack för länken, Bänkö verkar haja vad det handlar om (till skillnad från Eva Hamilton). Hoppas att EU kan göra lite nytta, för Samaras och Papoulias står inte på Greklands sida den saken är klar. Hemskt tråkigt med persikorna också, hoppas att en del av skörden går att sälja i alla fall. MVH, M

Grekland nu sa...

M -Ja, nog tyckte jag Eva Hamilton verkade lite naiv, och väldigt "svensk" i sitt tänkande. Jag ställer mitt hopp till EBU som kallat till extra möte och ska träffas i Aten de här dagarna! Och när det gäller frukten har jag träffat många ledsna jordbrukare som sett hela vinterns och vårens arbete slås sönder. Men vädrets makter kan vi ju inte göra något åt (till skillnad från andra makten!).