Sidor

söndag 11 augusti 2013

Om en framtid lagd på is

"Unga grekers framtid lagd på is" läser vi idag i Svenska Dagbladet i en artikel skriven av min väninna och samarbetspartner i Aten. En rubrik mitt i prick. För med 60 procents ungdomsarbetslöshet, vad kan de unga förvänta sej? Även äldste sonen är intervjuad i artikeln, han hör till dem som haft tur och kunnat hitta jobb i ett annat land.

Men för hans kompisar som är kvar här är läget tufft. En drar ut på studierna så länge han kan, för nåt jobb som mattelärare lär han inte få på årtidonden. Under sommaren hjälper han pappa på persikofälten. En annan kompis blev glad för att hon fick jobb på ett nyöppnat kafé. Hon jobbade nästan dygnet runt i en månad - men när hon ville få betalt blev det bråk, hon skulle bara få en tiondel av lönen (30 euro av en lön som låg på 300 euro, svart förstås och utan försäkring...). Efter ett par dars bråkande fick hon ut sin lön, men tackade nej till att fortsätta slavjobba där. En tredje kompis försöker försörja sej som musiker och har spelat in en skiva. Men nu börjar han tröttna på att knappt få betalt för sina uppträdanden. Trots sina 27 år måste föräldrarna bidra. Kanske blir det ett försök att hitta jobb i London istället, dit har hans syster redan flyttat.

Det här var bara några exempel, tagna ur vår närmaste krets. Listan kan göras hur lång som helst. Det gör mej så ont i hjärtat när duktiga unga människor inte får den chans de är värda. Jag tänkte på det särskilt igår kväll när vi var på Naousas årliga rockfest. En hel hop duktiga ungdomar från stan spelade musik och sjöng. Tack och lov för musiken och kulturen åtminstone! Kanske får de utlopp för en del av sin energi och sina drömmar om framtiden där. För en stund i alla fall.

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Den artikeln är verkligen mitt i prick. Och det är bra med sådana artiklar så folket i andra länder får en aning om hur det verkligen ser ut. Alla greker sitter inte ute på caféerna som turisterna tror. Grekland har 2,7 milj. pensionärer (Sverige ca. 2 milj.) och 1,5-2,0 miljoner arbetslösa. Vem ska "bära upp" detta land och betala de hiskliga skulderna? Vi får vänta tills Tyskland har haft sitt val den 22 sep. och se om skulderna blir nedsatta av Troika. Med bara spara och spara kommer inte landet på fötter.
Må så gott på den nya veckan. / Ingrid

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, man undrar verkligen hur det ska gå för landet med så många arbetslösa?? Om man inte får fart på företag och investeringar så kommer ingenting att röra på sej. Ha en fin vecka själv!

Anonym sa...

Tyvärr är trenden liknande i många andra länder, även om läget inte är lika akut. I Finland t.ex. sägs folk upp inom industrin varje vecka, det säger sig självt att landet inte försörjs av IT-folk och byråkrater inom stat, kommuner och EU-parlament. Utan produktion av varor, som går att sälja, kan inget land klara sig nuförtiden. Så det ser mörkt ut även för de s.k. välbärgade länderna. När en faller, dras de andra med, så är det uppbyggt. F.ö. ställer jag mig ytterst kritisk till "dom" som bestämde att enbart euroländerna ska stå för skuldbördan. Det finns medskyldiga även utanför Europa och EU. Men visst skär det i hjärtat när man ser vad som händer i Grekland.
h. Inga-Britt