Sidor

tisdag 3 september 2013

Från vinodlare till politiker

Igår var vi på utomhusbio - igen. Den här gången på en gratisförevisning av dokumentären "One step ahead", eller "Ενα βήμα μπροστά" som den heter på grekiska. Den handlar om Thessalonikis nuvarande borgmästare Jiannis Boutaris och följer honom nära under hans valkampanj för ett par år sen.
Men det är ingen propagandafilm för denne egensinnige borgmästare som egentligen är vinodlare och inte politiker. (Hans vingård ligger utanför Naousa, och heter Ktima Kir Yiannis). Det är istället en närgången skildring av en spännande personlighet som inte bryr sej om vad andra tycker. Han är drygt 70, har örhänge, flera tatueringar, bråkar med biskopen och talar öppet om sin alkoholism som han lyckades bekämpa för 20 år sen. (bild från nätet)
Lite märkligt att sitta och se en film när huvudpersonen själv sitter några bänkrader framför oss. För han var förstås på plats och sa att han bara varit sej själv och inte alls tänkte på filmaren Dimitris Athyridis som följde honom i flera månader. "Jag hade ganska roligt själv när jag såg filmen", sa han på sitt småbuttra sätt. (det här är min bild, men den blev inte så bra, det var för mörkt och för långt avstånd).

Självklart blev alla biobesökare också bjudna på Boutaris eget vin under visningen. Det är nog det han är allra bäst på, trots allt.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

En intressant film. Den tysk-franske tv-kanalen ARTE ägnade sig faktiskt en hel dag, den 15 augusti, om Grekland och där såg jag den. En härlig typ, tycker jag. Kanalen visade mycket intressanta dokumentärfilmer och andra reportage hur det går för Grekland numera. Så jag får hoppas att där var en och annan tysk som fick andra åsikter om landet.
Man måste tyvärr erkänna att den grekiska politiken har varit "värdelös" de senaste 40 åren, men det fanns och finns fortfarande ärliga arbetande människor som är trötta på det grekiska systemet.
En trevlig höstmånad. Tycker också bättre om det lite svaligare vädret.

Grekland nu sa...

Ingrid - Kul att du sett den! Ja, han är faktiskt en härlig typ. Sen är det ju en annan sak om han är lyckad som borgmästare. Vet faktiskt inte vad han gjort och om han lyckats genomföra några av sina idéer. Men det är kul med personer som sticker ut från den stora massan.