Sidor

lördag 21 september 2013

Musikens makt

Det finns många "krig" att utkämpa i Grekland just nu. Mot försämringar i skolan (lärarna fortsätter troligen att strejka), mot nedrustning av hälsovården, mot korruption, mot sänkta löner, mot nyfattigdom - och så nu mot högerextremismen. Superviktiga frågor allihop.
Men man orkar ju inte demonstrera och skrika slagord eller lyssna på hetsiga tv-debatter hela dagarna. Då kan musiken göra under! Inte i första hand som ett medel att fly bort och glömma allt (även om man kan behöva det också ibland), utan för att musiken kan ge kamplusta och kraft! Musiken kan lyfta, ena, stärka och få den slöaste att resa sej. Och det gäller särskilt Grekland som har en enorm musikskatt för såna tillfällen!

Och igår kväll var det just så i Naousa. Efter en heldag i Thessaloniki kom jag hem vid 8-tiden, slängde in min väska och gick direkt till torget. Där stod och satt vi sen i fyra timmar och lyssnade på en massa olika lokala förmågor som sjöng och spelade för att rädda vårt fina lilla sjukhus från nedrustning och i värsta fall nedläggning.
Men med det som hände i Grekland under veckan förvandlades konserten till inte bara en kamp för sjukhuset, utan också till en kamp mot våld, förtryck och fascism. Och en av de starkaste stunderna under konserten var när Kostas Kaldaras (son till den kände tonsättaren Apostolos Kaldaras) sjöng "To akordeon", en av de finaste kampsånger som finns. Här kan ni lyssna på den på Youtube, sjungen av Vasilis Papakonstantinou. Jag får tårar i ögonen varje gång jag hör den, men särskilt nu i det "klimat" som råder. Δεν θα περάσει ο φασισμός...

(Lokaltidningen Foni Naousis har en video från konserten för den som vill lyssna).

Kampen fortsätter! Men nu ska jag ut och köpa fisk på lördagsmarknaden.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken underbar sång! Grekland har en lång tradition när det gäller att kämpa, mot fascim bl.a. Egentligen vet jag inget annat folk som kunnat omvandla kampen till musik som går in i hjärterötterna även fast man inte förstår texterna. Jag blir alltid lika tagen över publikens respons, och att alla tycks kunna alla ord!
Önskar att vi alla kan få se en ljusning snart, innan hopplösheten tar över!
Inga-Britt

M sa...

Det låter underbart med så mycket musik! Vad beträffar fascismen så tror jag inte att det är så enkelt att folk röstar på extrema partier bara för att "det är kris". Det som saknas helt och hållet från de etablerade partierna är självkritik. Jag tror personligen att bara en liten del av befolkningen i Grekland (och Sverige också för den delen) är riktiga fascister. Ingen politiker i något land jag känner till (jag vet, oerhört vetenskapligt!) har öppet ställt frågan "vad har jag och mitt parti gjort för fel och vad kan vi göra för att bättra oss?". I Grekland skulle ett steg i rätt riktning vara om politikerna började med att erkänna att det är de själva och deras dynastier som bär den största skulden till krisen, och då menar jag alla, från höger till vänster för jag tror inte att något parti är "oskyldigt". Ett annat sätt att vinna förtroende skulle vara om alla personer i regeringen lät publicera sina inkomstdeklarationer (stor chans eller hur?). Krisen är enligt min åsikt alltså inget annat än en katalysator, den förklarar bara delvis varför folk röstar på fascisterna. Men visst, det är säkert inte så lätt att vara självkritisk om man tillhör 3: e generationens korrupta politikerkår. Nu skall jag också till marknaden men inte för fisk utan för frukt! Ha en skön lördag och Gud bevare oss från fascismen.

Monica Pizanias sa...

Du har så rätt. Musik ger kraft.

-Det gör även Naousapersikor eller om det är "germas", i alla fall jättestora, jättegoda, vi har inte sett så fina nån gång tidigare.

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Du har helt rätt i att grekerna är fenomenala på att omvandla kampen till musik! Det räcker ju att säga namnet Theodorakis, vad betydde inte hans musik under juntan. Vi ger inte upp hoppet om en ljusning!
M - Håller helt med dej, inget parti är oskyldigt, men väldigt få kan erkänna att de gjort något fel! Och jag tror som du att väldigt få egentligen är "riktiga" fascister, men det är skrämmande att så många ändå lockas till dessa rörelser.
Monica - Naousas persikor är outstanding! Men finns dom att få tag på så här sent på hösten? Ha det gott!

Ingrid sa...

Håller helt med om vad M skriver.
Och man måste inte rösta på fascisterna för detta parti är faktiskt farligt. Det finns ju så många andra partier där man kan visa sin misstro. Och det är något som inte går in i mitt huvud varför grekerna ändå röstar på ett sådant parti. Detta parti måste helt enkelt förbjudas och ignoreras helt.
Även vi i Florina har problem med sjukhuspersonal, och alla kan inte åka till andra städer för att be behandlade. Men politikerna har ju sitt på det "torra" om du skulle bli allvarligt sjuka för de har överallt sina möjligheter och deras ekonomi tillåter privata behandlingar.
Fin musik på konserten och hoppas att det hjälper så småstäderna i landet får behålla sina sjukhus. För de behövs verkligen.

Monica Pizanias sa...

Jamen visst, Inga-Britt, det var ju italienska jättenektariner vid närmare granskning! Men på lådan stod det Naousa enligt min man...mycket goda i alla händelser...

Grekland nu sa...

Ingrid -visst är det svårt att förstå att så många röstar på ett sånt parti, oavsett hur missnöjd man är! I morgon blir det en ny aktion för sjukhuset, återkommer om det.
Monica - haha, ja så kan det vara. Men maken sa att set faktiskt fortfarande finns persikor kvar, så det skulle ha kunnat vara fr Naousa...