Sidor

fredag 1 november 2013

Tankar i allhelgonatid

Hantverkarna och röran här hemma har lagt beslag på mej hela veckan. Men nu börjar det likna nåt, kanske är det färdigt i morgon. Äntligen.
Naousas kyrkogård i kvällningen. Foto: M. Mauzy
Och hos er i Sverige är det allhelgonahelg. Att gå till kyrkogården och tända ljus och tänka på dem som lämnat oss är en fin sed. Tror vi behöver en sån helg. Här i Grekland finns firar man "alla själars dag" två gånger om året, den ena är lördagen före karnevalsfirandet och den andra lördagen före pingstdagen. Men oljelamporna på kyrkogården brinner ständigt. Dag som natt. Det är nästan som allhelgona året om...
På grund av platsbrist öppnas de flesta gravar efter tre eller fem år. Därefter kan man välja att lägga benrestern i små lådor. 
Eftersom jag och min fotografpartner gjorde ett stort reportage i våras om hur krisen i Grekland påverkar begravningsverksamheten har vi tillbringat ganska mycket tid på olika kyrkogårdar. Både för att prata med människor som besöker gravar men också kyrkogårdsarbetare och begravningsentreprenörer. Det väckte många tankar hos oss, kan man lugnt säga.
För visst påverkas begravningsverksamheten av den ekonomiska krisen. Många väljer att avstå från mottagning efter begravningen, andra väljer grus istället för marmor på graven. Och stora familjegravar är snart ett minne blott. Begravningsbyrån får ibland inte betalt alls. På Naousas kyrkogård finns numera en enda person anställd och han måste ta sin son till hjälp för att kunna utföra sitt arbete (bilden). För hur skulle han ensam kunna bära tunga marmorplattor?

Men grekernas omsorg om de avlidna är ändå stor. Med små medel gör man allt för att hålla minnet levande. Och mina egna tankar går idag särskilt till familjegraven på Alingsås kyrkogård. Släktingar har sett till att den är vackert smyckad till Allhelgona.

  

9 kommentarer:

Birgitta Ryås sa...

Det är tragiskt att ekonomin ska påverka begravningsverksamheten. Man kan förstå att det känns svårt för grekerna som visar så stor omsorg om sina döda. Samtidigt är förstås minnet, omsorgen och värdigheten om de döda viktigare än det yttre påkostade...
Kram till dig, Ingabritt, som har familjegraven så långt borta.

marcus sa...

vad är det som händer i Grekland? Enligt svensk media har två medlemmar från GG blivit dödade på öppen gata i Aten.

Grekerna har med hjälp av EU börjat jaga GG och dem kriminella. Före detta justitieministern har sagt att det är ett krav för att få vara EU-värd 2014.

Fortfarande inget om att jaga terrorvänstern som går i Stalins fotspår och i Aten har vänsterns terrordåd eskalerat oerhört senaste tiden.

Börjar ångra att vi har bokat Aten till våren.

Anonym sa...

Här väntar vi oss visst att grekerna lydigt ska foga sig i att bli utarmade och förnedrade för att rädda utländska storbanker. Att folket protesterar är helt följdriktigt, och att även vänstern gör det är väl naturligt? "Dimokratia"! Nordiska turister åker till Grekland och märker ingen direkt förändring i omgivningarna, tacka tusan för det, vi ser ju bara ytan, och det är viktigt att inte skrämma bort kunderna kan jag tro.
Vad bryr vi oss, bara maten är god och rummet städat? Helst ska ju solen skina också. Usch nu kverulerar jag igen, fridfull Alla helgons dag!
Inga-Britt

Anna Svensson sa...

Vad roligt att hitta in till dig! Jag älskar Grekland, jag och min man har besökt många öar genom åren.
Så fint det är där på kyrkogården.
//bara anna
annacecar.blogspot.com

Grekland nu sa...

Birgitta - Du har förstås rätt i att omsorgen och minnena är viktigare än det yttre, än fina marmorgravar osv. Och det tror jag de flesta förstår. Kram tillbaka! Kusin L. har pyntat graven i A-ås åt mej.
Marcus - Ja, man kan undra vad som är på gång! Mycket tragiskt och otäckt med såna här mord, oavsett vem som drabbas. Man spekulerar nu i om det handlar om en ny terrororganisation, tyvärr har ju Grekland såna periodvis. Tycker verkligen inte du ska ångra din resa till Aten! Både Greklan coh Aten är så mycket mer än dessa händelser.
Inga-Britt - Det är tillåtet att kverulera på min blogg...;) Och visst är det så att turisterna bara ser ytan, men det kanske är bra? För "ytan" finns ju den också och den vill man gärna bjuda på...
Anna Svensson - Hej, vad kul att du hittat hit! Du har säkert besökt fler öar än jag, kan jag tänka mej. Men det är fint på fastlandet också, så det rekommenderar jag om ni gillar Grekland.

marcus sa...

Vi tar tåget till Volos så fort vi har landat. Aten har förändrats

Grekland nu sa...

Marcus - Volos är en jättefin stad, med en fantastisk strandpromenad och ett härligt berg att utforska! Men även om Aten har förändrats, så finns det även där jättefina områden. Om ni inte har gått promenadstråket runt Akropolis, varit på nya museet, gått i gränderna i Plaka, Monastiraki och Anafiotika - då tycker jag absolut att ni ska göra det innan ni åker till Volos.

Anonym sa...

Jag tycker Aten är en underbar stad! Har visserligen inte varit där på länge, men där finns så mycket att se och upptäcka,ganska litet är nog upplopp och våldsdåd i slutändan tror jag! En så gammal kulturstad förstör man inte i en hast. Stockholm t.ex. har också förändrats, minns vilken nästan idyllisk stad det var i min ungdom. Men fortfarande är det underbart roligt att strosa omkring där.
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Jag håller med dej! Aten är en mycket speciell stad med massor att upptäcka och se. Vissa områden har försämrats de senaste åren - men andra har förbättrats! Angående upplopp och våldsdåd så får man inte glömma att stan är enormt stor, så sånt händer tyvärr. Stockholm är helt klart en favorit för mej...