Sidor

tisdag 29 oktober 2013

Dags för tsipouro

När druvskörden är över på hösten och vinet är lagt på lagring - ja, då är det dags att göra något med skal, kärnor och andra druvrester. Och då bränner man tsipouro. (Kallas också för raki, tsikoudia, grappa). 
Här i våra trakter hyr alla små och stora odlare av vindruvor in sej på en vingård för tillverkning av tsipouro så här års. Det blir till en fest (med alldeles för mycket mat och dryck) dit man bjuder släkt och vänner. Ofta är det mörkt, disigt, regnigt ute (inte sol och 20 grader som i år!) och stämningen inomhus brukar vara på topp...
Vi var bjudna till en sån tillställning i söndags middag, på Kelesidis vingård i byn Giannakochori. De gör för övrigt ett gott ekologiskt odlat vin som fått många priser. Här följer några bilder från bränningen.


Men tyvärr, som alla vet så är Grekland inte bara mysiga vingårdar och solsken, utan också ett land där det behövs ett starkt motstånd mot mörka krafter. I SvD skriver Marcus Priftis om "Grekisk skymning". Förutom vissa förenklingar i texten angående krisen, så visar artikeln på hur viktigt det är att lära av historien.


3 kommentarer:

Steve sa...

Tsipourotillverkning skulle jag velat vara med på.
Jag läste Sv D-artikeln härom dagen och kände obehagliga vibrationer.
Jag noterade även beskrivningen av sjukvården som inte riktigt gick ihop med din beskrivning nyligen.

Grekland nu sa...

Steve - Ja, det är en särskild stämning, även för den som inte är så förtjust i starka drycker (som jag). Och ang artikeln så är det helt klart att man får obehagliga vibrationer för det som pågår just nu i ganska många länder. Det känns bra att man här i alla fall börjat utreda partiet, satt partiledaren i fängelse osv. Och avsnittet om sjukvården, självmorden osv har samma ton som Pascalidous bok, kanske är det taget därifrån.

Birgitta i Umeå sa...

Ja, någon gång skulle jag vilja vara med på tillverkningen.
Får nog tidigarelägga december-januariresan till Kreta något år Eller både åka i oktober och dec-jan.