Sidor

måndag 28 oktober 2013

Musik, mat, dans och glädje


Godmorgon världen. Och godmorgon Grekland på nationaldagen! 28 oktober firar man att Metaxas 1940 sa OXI (nej) till Moussolini som försökte ta sej in i landet.

Visserligen drogs Grekland in i andra världskriget ändå, men det är viktigt att säga NEJ! Nej till fascism, nazism, främlingsfientlighet, diskriminering. Minst lika viktigt idag när vi skriver 2013. Och jag tror - och hoppas - att nationaldagen får en extra symbolik just idag, med tanke på den stämning som råder.

Annars har helgen varit fullspäckad. I lördags hade alla som heter Dimitrios namnsdag och då ordnade Agios Dimitrioskyrkan i Naousa fest på en skolgård. Musik, mat, dans och glädje. Och tänk att kunna sitta ute på kvällen i slutet av oktober!


Och igår kväll hade vår kör konsert. Fyra andra körer var också inbjudna, så det blev en härlig blandning av körmusik. Vi i vår kör hade lagat mat till alla de 250 körmedlemmarna, så då blev det fest igen. Mer musik, mat, dans och glädje.
Vill också tipsa om en krönika i Expressen som jag instämmer i till fullo. Den är skriven av Apostolis Papakostas, professor i sociologi på Södertörns högskola, vilket ger extra tyngd åt hans synpunkter. Krönikan handlar om de båda kris-böckerna av Pascalidou och Ekman och det känns bra med en kritisk röst! Min egen recension (se bilden) har också varit införd i Kyrkans Tidning och Sändaren (tyvärr finns den inte på nätet).

Helgen innehöll även ett besök på en vingård, men det får ni läsa om i morgon. Sen kom hantverkarna med cement till badrummet, så röran här hemma fortsätter. Tur man inte var hemma så mycket...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är helt säkert bra med någon som lugnar ner känslorna när det gäller tillståndet i Grekland. Kan dock inte hjälpa att jag håller med beträffande trojkans styrning, som jag ser det är vi alla slavar under bankerna, som ska räddas till varje pris. Det betalar vi alla för. Nu som först börjar den svaga ekonomin inverka på tillvaron här hos oss också. Det finns ju trots allt en gräns för hur många år man kan fortsätta att hoppas på att den tynande lågan ska blossa upp igen. Jag tror att ett centralstyrt Europa är en katastrof, inte minst som styrningen är politisk, inte nationalekonomisk. Ironiskt att Tyskland, som fick katastrofhjälp efter kriget, nu dikterar alla andra länders existensmöjligheter. Hitler, fast i en annan tappning?
Om vi alla sparar ihjäl oss, vilka blir kvar?
Det positiva är att grekerna fortfarande orkar dansa och umgås.
h. Inga-Britt

eija sa...

XRONIA POLLA ELLADA!
Kul kväll!

Marcus sa...

Glöm inte ett stort NEJ till kommunismen som har orsakat massmord på cirka 80 miljoner människor under 1900-talet.

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Ja, det är tur att grekerna fortfarande har kvar sin livsglädje och orkar kasta problemen åt sidan ibland! Sen tror jag du har rätt i att mycket handlar om att i första hand rädda bankerna, tyvärr lever vi i en värld som styrs hårt av ekonomiska faktorer.
eija - Tack! Och vi hade det jättekul, vi både sjöng och dansade för fullt efter konserten...
Marcus - Visst, jag säger nej till all form av fundamentalism och extrema uttryck!

Anonym sa...

Läs också Kajsa Ekis Ekmans svar. Pascalidou har också svarat på texten som var full av fel. / Anti Imf

Grekland nu sa...

Anonym - Var finns dessa svar? Skulle gärna läsa dem.