Sidor

torsdag 28 november 2013

Vi vill ha värme i våra skolor!

Jodå, det är kallt idag också. Närmare noll. Och då är det skönt och självklart att kunna sätta på elementet hemma, eller hur. MEN, uppvärmningen känns i plånboken för alla greker numera, så många fasar för vintern.

Kan ni tänka er hur det är att sitta i en skolsal, med nollgradigt ute och utan värme i elementen? Och att skriva när händerna är iskalla. Det är så många skolor här i landet har det nu, för de bidrag som staten ger har minskat och räcker inte. Så igår stängde nästan alla skolor i Naousas storkommun i protest. Elever, lärare och föräldrar gick i samlad tropp till torget där det hölls ett protestmöte, i samabete med borgmästaren.

Och en större demonstration har jag nog inte sett under mina år här! Torget fullkomligt svämmade över av barn i alla åldrar. Och talet av en högstadieelev gick rakt in i hjärtat: "Det är oacceptabelt att behöva sitta i skolsalen med jackor och mössor på. Det vi kräver är helt enkelt en anständig skolutbildning för alla och där ingåg även uppvärmning under vintern". Borde vara självklart, eller hur!

Eftersom även TV-kanaler var på plats kom det senare under dagen ett besked från ansvarig minister att Naousa genast ska få ytterligare värmebidrag...Den som lever får se.

Nedan följer ett bildsvep från demonstrationen.


"Vi vill ha eldningsolja till skolan" står det med handskrivna bokstäver på den här banderollen.5 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Svårt att koncentrera sig på skolarbetet om man fryser. Svårt att föreställa sig här i Sverige där uppvärmningen alltid är hyfsat bra. Dessutom är ju husen ofta väl isolerade här.

Anonym sa...

Det ÄR faktiskt helt oanständigt att folk ska frysa och svälta för att bankerna ska kunna fortsätta dela ut bonusar mm. Om Grekland ska skicka allt sitt understöd tillbaka till utlandet, vad förbättras då?

anitaskreta sa...

Oacceptabelt! Och utanför Grekland är det säkert lätt att glömma bort att landet har delar med "svenska" temperaturer. Vi här på Kreta kan ju faktiskt överleva utan uppvärmning även om jag just nu har dubbla raggsockor på fötterna inne.

Grekland nu sa...

Freedomtravel - Precis, hur ska man kunna ta till sej undervisningen om man sitter och huttrar!
Anonym - Oanständigt var ordet!

Grekland nu sa...

Anitaskreta - Ja, det är ju faktiskt ganska stor temperaturskillnad mellan olika orter. Vi har runt nollpunkten nu och i Florina har det snöat. Så nog behövs det uppvärmning!