Sidor

lördag 21 december 2013

Tänd ett ljus och låt det brinna...

Äntligen!! Min kamera är färdigreparerad, objektivet är utbytt.  Det tog sex veckor och jag höll på att gå upp i limningen flera gånger när jag bara fick svepande svar. Men jag hade turen på min sida, trots allt, för allt gick på garantin.
Ett fönster på hotell Palaia Poli.
Så igår kväll gick vi en mörk promenad i stan för att fota stans juldekorationer. Privata hus och balkonger är mörka i år, knappt någon har satt upp granar eller girlanger som lyser och blinkar. Helt klart för att spara ström i dessa kristider. Men som tur är så har kommunen och många affärer ändå gjort sitt för att lysa upp natten. Här kommer några exempel.
Café Neon sättar alltid upp den här väggen av ljus.
Krubban i trä i parken, i naturlig storlek, ger ett magiskt intryck.
Utanför café Liebe.
Utanför pizzerian Da Elio.
Mitt på torget har man byggt upp en tomtestuga.
Och kikar man in så sitter tomten där, en "riktig" tomte som vinkade till mej. Men var är alla barn och önskelistor?


Den som gillar sötsaker kan stå utanför Soulas skyltfönster och dregla.
 Jag är kanske lite naiv men jag gläds som ett barn åt all utsmyckning och alla ljus. För vi behöver allt ljus vi kan få, med tanke på att julen i år blir svår för många greker. Med arbetslöshet, tomma plånböcker och hus utan el eller uppvärmning är det inte lätt att fira. Så tänd ett ljus och låt det brinna...


4 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser fint ut! Själv tycker jag bäst om när det inte är allt för mycket brokigt och färggrant, men ljus behöver vi nog! Här hos oss vänder det från och med i morgon, så kanske kvällarna blir litet kortare småningom. Rör mig ogärna med bil på kvällen, dålig mörkersyn. Och vi har det ganska blött ute, så inte så inspirerande . Men om vi klarar en vinter igen, så kanske blir det litet bättre sen?

Birgitta i Umeå (Paleochora) sa...

MSå fint du skriver på slutet. Vi tänder ett ljus här i Paleochora.

Ingrid sa...

Visst blir man lite romantisk när man ser så fina julpyntningar. Än om folk inte har råd att köpa några större julklappar i den här krisen så kan man ju gå ut en runda på stan för att bara titta så blir det kanske lite varmare om hjärtat.
Men tyvärr en sådan här kristid som i år har jag inte upplevt på mina 66 år. Det är så synd att det har kommit så långt, men det var bara en tidsfråga. Så jag tycker man ska vara nöjd med det man har och inte klaga eller begära för mycket av livet. Och för övrigt, det kan väl inte bli sämre nästa år utan vi får hoppas att det blir lite, lite bättre.

Grekland nu sa...

Anonym - Jag giller heller inte när det är för pråligt och för många färgglada ljus som blinkar och har sej, men i år tycker jag det är ganska smakfullt pyntat. Och vi hoppas på bättre tider, absolut!
Birgitta - Tack! Det är gott att veta att vi är många som tänder ljus!
Ingrid - Precis, det känns bra bara att gå omkring och titta, man blir inte alltid gladare över att köpa en massa. Och vi hoppas som sagt att det vänder uppåt nu!