Sidor

måndag 13 januari 2014

Byn Samarina bland snötäckta toppar

Nu har vi tagit den kurviga vägen neråt och lämnat de höga höjderna för den här gången. Födelsedagsutflykten till byn Samarina kan läggas till den allt större högen av fina minnen. Presenter har vi i stort sett rationaliserat bort, istället ger vi varann upplevelser och minnen.
Varför målet blev just Samarina? Tja, säg det, men vi hade hört och läst om att byn anses vara den högst belägna - bebodda - byn i hela Grekland, med sina ca 1600 meter över havet. Byn är stor, men på vintern har den bara 20-30 bofasta personer. De flesta bybor jobbar med får och getter som under vintern forslas ner till den Thessaliska slätten.

Samarina ligger utanför Grevena, alltså på lite lagom avstånd från oss. Vägen dit var otroligt vacker, med den ena fantastiska vyn efter den andra. Inte konstigt, eftersom byn ligger vid berget Smolikas , som är Greklands näst högsta berg, med 2.637 meter. Jag hade all möda i världen att hålla mej på vägen, ville bara titta på utsikten...
Det här "mirakelträdet" växer på byns största kyrka. Rötterna går INTE ner i jorden.
Här tvättade byns invånare förr sina kläder, mattor och filtar. Jag prövade med min hemstickade halsduk...
 Under senare år har byn rustats upp och fått både ett par tavernor och några hotell.  Besökarna är flest under sommaren, men på vintern kan man bo där om man vill åka skidor på skidanläggningen Vasilitsa, en bit därifrån. Normalt är det mycket snö i byn också, men den här konstiga mildvintern är ingenting som vanligt. Det var ingen tränglsel på torget, precis, mest bara herrelösa hundar...
Utsikten från balkongen. På morgonen låg dimman som ett bälte runt bergstoppen.
Vi hade bokat rum på byns nya "lyxhotell", Samarina Resort (till helt överkomliga priser så här års). När mörkret föll och temperaturen sjönk till noll tog vi oss ett dopp i den fina poolen. Sen sov vi som kungar i extrastora sängar och i absolut tystnad. Det var vilsamt för både kropp och själ.

5 kommentarer:

Marcus sa...

Hej!
Jag behöver lite hjälp av dig. Vi har bokat semester i maj till Saloniki.

Förutom att njuta av själva staden i sig skall vi också utforska omgivningen för ett eventuellt framtida boende.

Har du någon ort du kan rekommendera att bo i. En ort fri från alla möjliga och omöjliga turister men också med rimligt kollektivavstånd till Saloniki så att det går att njuta av sport och kultur när andan faller på.

Mvh
Marcus

Anonym sa...

Låter som en vilsam paus i vardagen, så bra ni förstår att använda hemlandets möjligheter!
h. Inga-Britt

Musikanta sa...

Vackra bilder. Perfekt utflykt på en födelsedag. Presenter ger vi aldrig varandra. Vi köper det vi vill ha när vi behöver. Båda har ju inkomster så varför skulle man riskera att någon köper något till någon som den inte gillar?
Kramar från Ingrid

Grekland nu sa...

Marcus -Oj, så svårt att ge dej råd om någon lämplig ort! De flesta platser i närheten av Thessaloniki är turistfria - om man undantar platserna neråt Chalkidiki. Vi bor ju ca en timmes bilresa från Saloniki, och här ser man inte röken av nån turist, så varför inte ta er till Veria, Naousa eller Edessa? Tre fina städer som är värda ett besök och helt möjliga att bo i.
Inga-Britt - Inte dumt med vilsamma pauser! Och jag tycker nog också att vi utnyttjar de möjligheter som finns i närheten av oss!
Musikanta - Ibland tycker jag det kan vara roligt att få nån present, men nuförtiden har man ju allting så det känns ändå ganska onödigt. Då är det bättre att göra nånting, det behöver inte vara nån märkvärdig resa utan bara en liten tur i närheten. Ha det gott, kram!

Uhanna sa...

Vad härligt ni ser ut att haft det!

Många kramar!