Sidor

söndag 26 januari 2014

Hur kan vi hjälpa till?

Ibland frågar folk i Sverige mej hur man kan hjälpa de mest utsatta i krisens Grekland. Ok, Grekland är inget u-land i vanlig bemärkelse, men just nu lever många under fattigdomsgränsen. Utan hjälpinsatser skulle de gå under, så krass är faktiskt verkligheten.

Den ortodoxa kyrkan drar ett tungt lass, de delar ut hundratusentals portioner mat varje dag. Röda korset, Läkare utan gränser och många andra organisationer gör också en ovärderlig insats, utan braskande rubriker.
Foto: Julie Pilpilidou
Och sen har vi spontana privata initiativ. Som de tre unga tjejerna i Stockholm, med grekiska rötter, som kände att de ville hjälpa till. De drog igång en kampanj på facebook som heter "Insamling till barnhem i Thessaloniki". De fick stor respons i Stockholmstrakten och under julhelgen anlände en lastbil med 24 kartonger till Thessaloniki. Flyttfirman Alfa-Omega Transport ställde upp med gratis transport. Några personer på plats i Thessaloniki såg till att kläder,skor leksaker med mera delades ut till två barnhem, en kyrka som hjälper hemlösa, en frivilligorganisation som stödjer behövande familjer och ett rehabiliteringscenter för missbrukareVi har ett reportage om detta i nästa nummer av svenskgrekiska föreningens tidning "Tillsammans".  Tjejerna planerar en ny sändning före påsk, så den som vill bidra kan hålla utkik på deras facebooksida.

När vi hade årsmöte i svensk-grekiska föreningen häromdan så pratade vi om föreningens roll. Kanske kan vi göra nåt mer än att dricka kaffe och fira Lucia? Vi som har bott här i 20-30 års tid sitter inne med en mängd kunskap och kontakter och skulle kunna fungera som en bro mellan Sverige och Grekland. Själv är jag helt inne på linjen att vi borde tänka lite större och anpassa oss till hur det ser ut i Grekland idag. Nån som har konkreta förslag på vad vi kan göra??
Och så har vintern kommit på besök! Det SNÖAR, jo minsann. Häromdan satt vi ute i solen och njöt, idag är det isande kallt och flingor dansar i luften. Bilden är hämtad från skidanläggningen 3-5 Pigadias Snow Cam och visar hur det såg ut i morse, med 8 cm färsk snö. Här nere i stan har snön inte lagt sej än, men idag har jag i alla fall fått använding för min nya fina mössa...4 kommentarer:

Ingrid sa...

Det är sant att Grekland är inget U-land men man får ändå inte glömma att faktiskt miljoner människor lever under mycket svåra förhållanden och arbetslösheten är stor och knappt inga understöd från staten. Familjemedlemmarna får hjälpa varandra så gott de kan. Så det var ett mycket bra initiativ av tjejorna och flyttfirman Alfa-Omega med insamlingen. Dessutom kommer hjälpen då direkt till familjer som verkligen behöver hjälp. Och vi får inte glömma att det kommer att ta många år innan landet kommer på fötter igen. Nästan allting inom staten måste organiseras om på nytt så det behövs tålamod.
Även i Florina har vintern kommit efter ett par ganska så varma veckor. Så skolorna börjar en timme senare på måndagen, och det är inte första gången. Skolorna måste ju spara på eldningsoljan. Kommer de att ta igen de förlorade timmarna? Tror jag knappast.

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, tyvärr kommer extra hjälp att behövas under några år framöver, till landet kommer på fötter igen. Det går fort att rusta ner, men tar tid att rusta upp igen! Här i Naousa tror jag skolorna fungerar som vanligt, har i alla fall inte hört något annat än. Ska snart ge mej ut, men det gäller att inte halka för det är halt.

Anonym sa...

Vad har ni för temperatur nu, kanske är det kyligare hos er än här i södra Finland?
h, Inga-Britt

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Det är runt noll grader på morgnarna, sen går det väl upp några grader på dagen. Rätt kyligt, tycker vi...