Sidor

tisdag 7 januari 2014

Julgransplundring

Och så var det vardag igen. Skönt, tycker jag, efter alla helgdagar. Och den 7 januari är stora "städa-bort-julen-dagen" här i Grekland. Inte ens Tjugondagknut väntar man på, nej direkt efter Trettonhelgen åker julen ut med huvudet före.
 Annat var det när jag var liten. Då var det Tjugondagknut (13 januari) som gällde.  Då hade vi kombinerat födelsedagskalas och julgransplundring, eftersom det var min födelsedag. Vi barn fick plocka ner kulorna och sen slängde vi ut den stickande och barrande granen i trädgården. Bilden är från det år då jag fyllde sju år.

Nu får jag plundra granen själv och som alltid infaller ett visst vemod när julsakerna plockas bort. Vem vet hur livet ser ut när det är dags för nästa jul? Mycket hinner hända på ett år.  Såna tankar kommer alltid farande.Men mest känns det ändå som att man bereder plats för våren och ljuset...
Så jag säger hej och på återseende till de virkade änglarna som tant Marianne gjort.
Och hej till alla röda och vita kulor som nu får trängas i sin låda.
 Ner i lådan åker också julprydnaderna av jute från en "solidarisk" affär, inköpta på 70-talet. Tror de kommer från Bangladesh.
Krubbans figurer får också vila ett tag, tills det blir dags för födelsedagsfirande för krubbans barn igen.
Och jag säger hej till de små tomtenissarna som under julen brukar hänga i några kvistar. Sov gott, små nissar!

Solen vräker just nu in genom fönstret där jag sitter, så visst är ljuset på gång. Men solen avslöjar också att fönstret nog måste tvättas för att strålarna ska kunna släppas in. Men det tar vi i morgon...
5 kommentarer:

Pettas sa...

Här har vi bara påbörjat jul-utstädandet, men när jag känner efter så känns det som att det skulle vara skönt att städa ut allt idag, på grekiskt vis.
Det känns mera som disig vår utanför, med fem grader varmt och regntunga gråa skyar. Men så kan det också vara. Har ni så mycket snö som din header visar?
God fortsättning på det nya året!
Karin

Ingrid sa...

En god fortsättning på det nya året och sen får vi se vad det blir av det. Att det kommer att gå bättre för Grekland tror jag inte, jag är inte så positivt inställd som du, Ingabritt. Men personligt kan man väl hoppas att det blir ett bra år med hälsa och kanske några små överraskningar.
Det var roligt att läsa ditt bidrag och fina bilder. I Florina har vi fortfarande bara dimma för hela slanten och mörkt i lägenheten. Så visst längtar man till ljusare dagar.

Grekland nu sa...

Pettas - Lika mysigt som det är att plocka fram julpyntet, lika skönt är det att städa bort det, tycker jag! Allt har ju sin tid. Angående snön så har vi ingen snö alls här i stan, men uppe på skidanläggningen på bergets topp kan man åka skidor. Bilden är från förra året när det var lite mer snö, i år verkar det bli en mild vinter.
Ingrid - Hoppas kan man alltid! Så ni hade dimma idag, här sken solen och det var milt och skönt väder.

Monica Pizanias sa...

Här blev det också hej så länge till julpyntet! Lätt gjort, jag hade så lite. Som du säger undrar man hur det är om ett år...ingen idé att gruva sig , bra att ta itu med lite ogjort .

Musikanta sa...

God fortsättning på det nya året - hoppas det blir bättre än det förra...
Här har jag bara julflickan från 1928, adventsstaken och adventsstjärnan att ta ner så de blir ganska lätt. Jag skils ogärna från dem eftersom de lyst upp mörkret så bra.

Det är väldigt mörkt om dagarna eftersom vi inte har någon snö och himlen är konstant grå. Redan halv 4 på dagen är det mörkt. Gräset är fortfarande grönt och idag hade vi 8 plusgrader. Men snön kommer väl så småningom.
Kram från Ingrid