Sidor

fredag 21 februari 2014

Karnevalsupptakt på brända torsdagen

"Karneval i Naousa, den autenstiska grekiska karnevalen" står det på kommunens affisch.
 Kände ni kanske röken och oset ända till Sverige igår? För igår gick grillarna varma här i Grekland, på Tsiknopempti ("brända torsdagen"). Kändes som om hela landet var insvept i rök, både från skorstenar och grillar. Här i Naousa förklarar man dagens namn med att kvinnorna hör musiken kalla på gatorna, springer ut och glömmer maten på spisen...
Tsiknopempti är alltså upptakten till karnevalen, så nu har festandet börjat och kommer att hålla på i tio dar, för den som orkar.
Här i Naousa var det liv i luckan hela kvällen. Mycket musik, dans och spex på gatorna redan tidigt på kvällen, sen flyttades festandet in på klubbar, tavernor och barer. Men då hade jag gett upp för länge sen. För de små barnen - de flesta utklädda - ordnades dans till sambarytmer på torget.

För de lite äldre var det traditionella grekiska rytmer som gällde. Man började vid olika föreningslokaler och dansade sej sen vidare genom stan.

Annars pågår bloggtävlingen Travel Blog Awards för fullt! Vid senaste uppdateringen i måndags låg min blogg på tredje plats. Det blir en hård kamp, verkar det som. Röstningen pågår fram till söndag kväll, så den som inte röstat och vill göra det kan gå in här. Varje emailadress är en röst, så har ni flera adresser så rösta gärna med dom också, bara ett litet tips...

Inga kommentarer: