Sidor

torsdag 6 februari 2014

Varför så få naturliga förlossningar?

Det finns en sak som jag ofta funderat på under mina år här i Grekland. Och det gäller antalet kejsarsnitt som utförs här. Det känns nästan som om det pågår en epidemi - varenda ung kvinna jag pratar med eller hör talas om föder med kejsarsnitt.  Vad är nu detta för mode?? Kan inte dagens kvinnor föda naturligt längre?
Jag visste inte om det bara var en känsla jag hade eller om det verkligen finns fakta som stöder min teori -ända tills igår då jag såg ett tv-program som handlade om antalet kejsarsnitt, nämligen programmet "Πρωταγωνιστές" i Mega, med en av mina grekiska favoritjournalister Stavros Theodorakis. Han ställer frågan "Vad är det som hindrar grekiska kvinnor från att glädjas över en naturlig förlossning?". Ett jättebra program, se det, ni som kan grekiska. Här kan det som sägs i programmet läsas som en text.

Och där framkommer att WHO anser det normalt att ca 15 procent av alla förlossningar sker med kejsarsnitt, av olika medicinska orsaker. Men i Grekland sker - hör och häpna - 40 procent av förlossningarna på statliga sjukhus med kejsarsnitt och 65 procent på privata kliniker!! Och det är fler än i något annat land i världen. FN har till och med anmält landet för "misshandel av och bristande respekt för gravida kvinnor".
Anledningen? Ja, en viktig och krass orsak är tyvärr att läkarna vill tjäna pengar, särskilt på de privata klinikerna där ett kejsarsnitt kostar patienten flera tusen euro. Men också att det är betydligt smidigare för läkare och annan personal att kvinnorna föder barn dagtid, fredag till måndag... Till saken hör att grekiska kvinnor har kontakt med en och samma gynekolog under hela graviditeten som sen är den som bistår vid förlossningen. Kvinnorna påverkar också varann och tycker att det verkar lättare med kejsarsnitt, för man slipper ju alla värkar... Det är inte heller lätt för en ung gravid kvinna att säga emot en läkare som propsar på kejsarsnitt, för tänk om doktorn har rätt??I programmet får vi möta flera kvinnor som fått strida för att föda naturligt. (Bild från tv-programmet).
 Amning är en annan hjärtefråga för mej. Även den tas upp i programmet. Sen jag flyttade hit för 20 år sen hör jag från nio kvinnor av tio att "jag ammade bara litegrand för jag hade ingen mjölk". Nähä, brukar jag fråga, hur kan det komma sej att grekiska kvinnor aldrig har mjölk men att svenska kvinnor har det?? Men tyvärr beror det på att kvinnorna knappt får någon hjälp alls att komma igång och att upplysningen är bristfällig. (På bilden gör jag mej redo för en amningsstund med dottern)
Själv födde jag alla mina tre barn på naturligt sätt och ammade dem i åtta månader. Tro nu inte att jag är en sån där superkvinna som föder stående på ett jordgolv och går direkt ut och plöjer en åker. Tvärtom, jag var också rädd för smärtan och tvivlade på min egen förmåga. Men jag hade turen att allt gick bra och att jag var i goda barnmorskehänder på Nacka sjukhus. (På bilden äldste sonen, ett par dar gammal)

Jag är mycket väl medveten att kejsarsnitt och alla former av bedövning och hjälpmedel är helt nödvändigt ibland. Men när över hälften av alla födslar per automatik sker som en planerad operation - och framför allt när det sker av krasst ekonomiska eller bekvämlighetsmässiga skäl, ja då har något gått väldigt fel. 

10 kommentarer:

Monica Pizanias sa...

Helknäppt, tycker jag. Trots det är jag, min dotter och min sonhustru med och drar upp procentsatsen för kejsarsnitt i Sverige...sex barn...men inget utan orsak. Vad gäller amning gick det nån skiljelinje mellan 1967 och 1970 -vid första barnet fick jag inte alls någon information, vid nummer två var det utan tvekan amning som gällde!
Viktigast är ju att allt går bra och att föräldrarna kan känna trygghet och glädje inför den stora händelsen.

Jo sa...

Mår fysiskt illa när jag läser din text för den sätter ord på vad jag vet och känner. Jag har fött två barn i Chania, båda med kejsarsnitt. Jag var tydlig på min privatklinik att jag ville föda naturligt första gången, men min dr startade min förlossning utan lov i v. 38 genom att reta livmodertappen (gjorde vansinnigt ont och värkarna startade efter bara en timme): Min bebis var inte fädig och efter ett långt och smärtsamt värkarbete som inte ledde till nån öppning alls sa min dr att jag hade två val - ta in på ett hotell över natten (värkarna kom med 30 sek mellanrum) eller låta honom göra ks. Valet var där och då enkelt, jag var helt utmattad och hade fruktansvärt ont. En timme senare vaknade jag upp alldeles förvirrad i ett tyst rum. Det tog dsessutom fem (!!!) timmar innan jag fick hålla min dotter och ingen vettig förklaring fanns till detta. Misshandlad var precis hur jag kände mig efteråt. Och fullständigt respektlöst behandlad, som om jag var omyndigförklarad, eller ett djur. Nu har jag en massa obehagliga sidostories i samband med mina ks, men det får bli vid ett annat tillfälle. Bra att du tar upp detta, det är förskräckligt!

Anonym sa...

Så bra att du tar upp det här... något som jag reagerat på i 40 år. Alla mina grekiska väninnor, deras döttrar och svärdöttrar har förlösts med kejsarsnitt. Detta som en självklarhet.
Jag tycker ofta att det är så, att naturligheten i en del av vårt mänskliga beteende, särskilt sånt som har med kroppslighet att göra, ofta nedvärderas i Grekland. Som t ex just naturlig förlossning och amning. Det är liksom ingenting värt. Och så vet man, att det är precis tvärtom!
Ett annat rent idiotiskt påhitt var jag med om, när ett nyfött tvillingpar skulle "gymnastiseras"! Sköterskan(?) undervisade mamman i hur hon skulle tänja och böja och vrida de stackars små kropparna! Jag stod helt chockad bredvid. Hon böjde bl a upp kroppen (i ryggliggande) tills småfötterna befann sig uppe vid hjässan (som en fortsättning när man håller i fötterna vid blöjbyte). Stackarna gallskrek naturligtvis, men det var hon fullständigt likgiltig inför. Jag hade åtminstone möjlighet i det fallet, att prata med mamman senare, om att hon absolut inte skulle hålla på med det där.
Det är onekligen något mysko med med inställningen till kroppen...
Det slår mig nu när jag skriver, att det kanske i grunden är besläktat med den vanliga synen på djur, den där inhumana okänsligheten? Jag vet inte, men det här är i alla fall saker jag reagerat på så länge och inte blivit klokare på.
Tack för diskussionen!

Grekland nu sa...

Monica - Helt klart är det viktigaste att allt går bra, och helst bör ju varje förlossningen dessutom bli ett fint minne! Och det är verkligen tur att vetenskapen gått framåt och att man kan ta till kejsarsnitt när det behövs! Men här i Grekland har det verkligen gått helt snett när kejsarsnitt anses som det normala.
Men kära Jo! - Vilken jobbig erfarenhet du har av detta! Det är ju förfärligt. Just detta att doktorn försöker sätta igång förlossningen när det passar bäst för doktorn berättar en av kvinnorna i filmen också. Och att behöva vänta fem timmar innan du fick barnet, oj oj...Min äldeste son fick läggas i kuvös nån timme (efter att jag fått se honom och hålla honom ett par minuter) för han var för kall, och bara det kändes alldeles för länge. Glömmer aldrig när jag fick tillbaka honom och han mötte min blick, det var ett sånt där magiskt ögonblick, äntligen var vi tillsammans. Jag förstår verkligen att du måste haft svårt för att komma över den här förlossningsupplevelsen, det måste vara hemskt att försöka påverka men inte bli lyssnad på. Tack för att du delade med dej av det här, kram!
Anonym - Skönt att höra att vi är flera som reagerat på det här. Kanske för att vi kommit väldigt långt i Sverige när det gäller inställningen till födelse och amning. Det märkliga är att förändringen gått så snabbt i Grekland, från 50-talet då troligen de flesta fortfarande födde hemma och till dagens situation. På bara en generation har inställningen till kroppen och det naturliga förändrats. Och den där "gymnastiken" låter ju helt tokig...

Ingrid sa...

Ett svårt tema. Jag födde mina barn, 1972 och 1975, på en privatklinik i Florina helt naturligt och hade turen att det gick mycket snabbt. Det var inte dyrt på den tiden, och dessutom var läkaren en bekannt till oss så det blev inte dyrt. Det var inga diskussioner om kejsarsnitt på den tiden. Men numera har det nästan gått för långt med utveklingen. Tyvärr är det nog även en ekonomisk fråga från läkarens sida. De tjänar ju bra på det, och mycket pengar går fortfarande "under bordet".
Ett par år hade vi ingen barnläkare på sjukhuset i Florina så kvinnorna fick resa till omkringliggande städer för att föda. Kommer ihåg när min svärdotter ringde till mig mitt på natten och sade att nu är det tid för mig. Jag behövde nämligen passa deras lilla dotter då. Min son körde henne till sjukhuset i Veria och efter ett par timmar kom deras son till världen. Även min andra svärdotter födde sin dotter på ett naturligt sätt här i Florina för 8 år sedan, men flickan vägde bara 1,9 kg så för säkerhets skull fick hon transporteras till barnsjukhuset i Thessaloniki och låg i kuvös där i en vecka. Med bra behandling.
Så i min "familj" var det inga diskussioner om kejsarsnitt. De tusenlapparna ville de ha till andra saker. Men det är absolut bra att den möjligheten finns att föda med kejsarsnitt när det är nödvändigt. Men det finns nog en hel del grekiska kvinnor som har blivit lite "bekväma" nu för tiden, eller har jag fel?

Kristina J sa...

För 15 år sedan var jag på ett barnkalas med min då 5-årige son.
Vi föräldrar satt vid ett bord och pratade. Hur vi kom in på förlossningar minns jag inte men bland oss föräldrar var det bara jag som fått barn på "naturlig" väg. Jag kände mig som ett ufo.

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, det är ett svårt ämne, men det borde diskuteras mer. Jag hoppas att frågan tack vare programmet kan komma upp till debatt och göra att kvinnorna står på sej och att allt fler läkare inser att man i första hand bör satsa på naturlig födsel. Skönt att du och kvinnorna i din familj haft bra erfarenheter!
Kristina - Inte klokt, förstår verkligen att du kände dej som ett ufo...

Gia sa...

Intressant! Jag hade ingen aning om att det var så många som födde med kejsarsnitt!

Birgitta i Umeå sa...

Min sonhustru är kinesiska. Dom bor i Malmö.
Hon födde sitt föesta barn för ett år sedan, på naturlig väg.
I Kina har man nu kommit upp i 90 procents kejsarsnitt, man får välja själv.
Hennes föräldrar kom till Sverige 3 veckor före födseln och dom ville att hon skulle ta kejsarsnitt, men hon vägrade.
Dessutom är traditionen så i Kina att modern skall efter födseln ligga till sängs i en månad! Hon får inte duscha och inte ta ner fötterna till golvet, då drabbas hennes (eller babyns fötter?) av en olycka. Man undrar hur dom gör med toalettbesöken?
Men hon är ju "svensk" nu, så detta drömde hon inte ens om.

AK sa...

Bra skrivet!
Jag är doula i sörmland och har delat på min fb-sida "Doulan".

Mvh AK