Sidor

onsdag 5 mars 2014

Magisk magnolia och praktisk solidaritet

 Varje år väntar jag på att den magiska magnolian ska slå ut. Det finns två träd i stan som jag brukar ha koll på och det ena står precis utanför stadshuset och dess historiska torn. Och nu har knopparna trotsat de senaste dagarnas busväder och småkyla och slagit ut i full blom! Vintern gör vad den kan för att stanna kvar, men vårens kraft är starkare...

Och nuförtiden har vi också ett "socialt apotek" i Naousa. Det vill säga ett medicinlager i liten skala för den som inte har råd att köpa sin medicin. Det är kommunen som står bakom och det är öppet en gång i veckan. Det är invånarna själva som skänker överblivna mediciner dit för att de ska kunna ges vidare till nån annan som behöver. Vem som helst kan gå dit och be om medicin, inga papper på inkomst eller liknande behövs. Förutom en apotekare finns och en sköterska på plats för att ta blodtryck, ge sprutor osv. Denna form av praktisk solidaritet utan stora åthävor har växt upp lite överallt i krisens Grekland.

I morgon torsdag är det dags för månadsträff igen i Svenskgrekiska föreningen. Vi ses vid 12-tiden på Cafe Comunale, i hörnet Pavlou Mela och Palaion Patron Germanou, mitt i Thessaloniki!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Magnolia är underbart, en av mina favoriter som jag tyvärr får avnjuta på avstånd för det mesta. Brukar titta på studentsången från Lund, där finns ett magnifikt magnoliaträd, som brukar blomma 1 maj, få se om det blommat ut i år?
h. Inga-Britt

Ingrid sa...

Här får man minsann vårkänslor när man ser detta jättefina träd. Jag tycker de är så vackra.
Det är en mycket bra idé med det sociala apoteket på så vis hjälper man varandra. Man får inte glömma hur många miljoner som inte är försäkrade. Man kan nästan inte fatta det att det är så många.
När jag tittar ut från min balkong ser jag att bergstopparna är fortfarande snöklädda men våren är på gång.

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Jag minns också att jag brukade titta på magnolian på TV från Lund, men här har vi den på nära håll. Det är verkligen en underbar blomma!
Ingrid - Ja, det är bra att ett sånt här apotek finns, även om utbudet inte är så jättestort. När jag var där kom det en gammal dam dit och fick en medicin alldeles gratis, hon blev så glad! Och visst är våren på gång - även om det både regnat och haglat idag.

Andy sa...

Superbra idé med apoteket! Synd att det inte lär vara tillåtet i Sverige...

Ingrid sa...

Jag är lite nyfiken. En fråga till Anonym, 5 mars 2014, 13:31 (Inga-Britt). Kommer du kanske från Lund eftersom du brukar titta på studentsången från Lund. Jag kommer nämligen från Lund.

Eva i Tyresö sa...

Vilket underbart litet apotek----suverän uppfinning!

Grekland nu sa...

Andy - Det har du nog rätt i, att det inte skulle vara tillåtet i Sverige. Men i det här fallet står det under kommunens kontroll.
Eva - Nog är det litet, alltid, men bättre än inget för den som har behov!

Mary Childs sa...

This pharmacy is such a good idea! And the magnolias are beautiful. Are they fragrant, too?

Grekland nu sa...

Mary - I think the magnolias smell good, but I must admit that I didn't notice when I took the picture...