Sidor

lördag 29 mars 2014

Om Greklandstips och rymdens trubadurer

 Har just kommit hem från ett föredrag om "rymdens trubadurer". Äh?? Jo då, det finns faktiskt några som sjunger där ute i det oändliga, och vi fick till och med lyssna på hur dom låter. Ganska vackert, faktiskt. Vilka trubadurerna är? Det är pulsarer, dvs roterande neutronstjärnor som genererar regelbundna pulser. Och när man först hörde dessa "hjärtslag" från rymden på 1960-talet så trodde man att det var små gröna utomjordingar som sände signaler. Nu vet man bättre (fast utomjordingar kan förstås finnas ändå...). Tänk vad man lär sej så här en vanlig lördagskväll i Naousa.
Råkade hamna på tidskriften Vagabonds hemsida idag där man kan lyssna på en hel timmes poddradio om Grekland. Det handlar om mat, öar, Aten, böcker och öar igen och ger lite alla möjliga tips för den som vill besöka Grekland. Det är Vagabonds Per J Andersson som i programmet samtalar med den person som svensk media utsett till sin egen Greklandsguru, nämligen Alexandra Pascalidou. Jag hör inte till hennes fanclub, men den här gången tycker jag hon var ovanligt sansad, utan alltför många av de vanliga överdrifterna. Ok, några saker reagerade jag förstås på, som t ex att hon säger att hon bodde i Aten som "hyllad TV-stjärna". Och att båda två är överens om att Larissa inte ligger så långt från Aten (bara sisådär 35 mil...).
I det stora hela var det dock ett ganska bra samtal mellan två Greklandsälskare. Men självklart fanns inte norra Grekland med alls som resmål. Kanske för att Pascalidou tillbringade sina första år här i norr och i programmet beskriver hur fruktansvärt fattigt och utarmat det var. Och det kanske det var, just i den byn - då. Man kan ju välja att se det positivt förstås. att vi får ha våra sevärdheter och fina platser här uppe för oss själva. Bilden är från stranden i Gerakini (Chalkidiki), dvs norra Grekland.

Här är i alla fall länken till Vagabonds resepodd.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Tack för en bra blogg som jag ganska nyligen hittade till och börjat att läsa. Bra att du törs kritisera Alexandra P och inte höja henne till skyarna som alla andra brukar göra i media. Jag har en något kluven inställning till henne.
Hälsningar Birgitta S

Grekland nu sa...

Birgitta - Kul att du hittat hit till bloggen! Och visst vågar jag kritisera Pascalidou. Jag har följt henne i många år, läst det mesta hon skrivit. Hon har språket i sin makt, men allt för ofta har hon kommit med uppgifter som är felaktiga, ofullständiga eller vinklade, särskilt i tidningsartiklar. Och sånt bör kritiseras, anser jag, särskilt eftersom det hon säger får stor genomslagskraft nu när hon är "inne". Så det är nog bra att vara lite kluven och inte svälja allt med hull och hår...(och det gäller ju alla som ofta hörs i media!).

Marika sa...

Norra Grekland är ju fantastiskt vackert! Ifjol var vi i Agios Ioannis på Pilion och tänker nog söka oss norrut fler gånger. Fastlandet har vunnit våra hjärtan fastän vi också varit till fler öar. :)

Grekland nu sa...

Marika - Pilion är otroligt fint! Berg och hav är en oslagbar kombination! Roligt att ni gillar fastlandet, ni också.