Sidor

söndag 23 mars 2014

Svensk vår på grekiska höjder

Söndag med sol. Då är frågan: vill vi ha en grekisk eller svensk vårutflykt? Tja, bara att välja. På slätten nedanför Naousa blommar just nu fruktträden , Det är som ett rosa skimmer över hela slätten.
Men föredrar vi svensk vår, ja då åker vi en tur på 20 minuter uppåt bergen (till 1400 meters höjd) och där är det små "svenska" blommor som gäller. Där är klimatet ett annat och där har inte våren kommit så långt än. Fick förresten just veta av en naturkunnig person att Grekland har över 6000 arter i sin flora - och de flesta kan man hitta på vårt berg Vermion!
 Snön lyser fortfarande vit på topparna och det går att åka skidor i vissa backar fortfarande, i alla fall under morgontimmarna innan solen blir för varm.
Men själv föredrar jag att sitta och lyssna på vårfåglarna som sjunger frenetiskt. Och att lukta på blommorna. Det bor nog en liten tjur som heter Ferdinand i mej i alla fall...
5 kommentarer:

Mary Childs sa...

I love that book!

Birgitta Ryås sa...

Så underbart med vår! Och kunna välja en grekisk eller svensk variant!

anitaskreta sa...

Åhhh, vilka vackra bilder!! Och vad härligt att ni kan hitta så mkt fina blommor hos er. (svensk-grekiska)

Ingrid sa...

Det är minsann inte dåligt att kunna välja mellan grekisk ellr svensk vår på så kort avstånd. Jag vet ju hur väderleken är i nere vid Naousa. Vi här runt Florina får nog välja den svenska våren med kanske ett par plusgrader mer. Men även här börjar träden blomma så försiktigt och skönt är det. Väldigt fina bilder! Bara synd att norra Grekland inte är så bekannt för turister.

Grekland nu sa...

Mary - Book??
Birgitta - Inte dumt alls att kunna välja! Och snart kommer våren med stormsteg till er också...
anitaskreta - Ja, det är härligt! Ni på Kreta har säkert en helt annan flora. Det skulle vara intressant att åka upp i de kretensiska bergen nån gång och titta på vårblommor!
Ingrid - Tror nog att ni också har gott om fina blommor i Florina, men kanske de kommer lite senare.