Sidor

tisdag 25 mars 2014

Är det tradition så är det

Nix, inga våfflor idag, inte. Här är det fisk och vitlöksmos som gäller den 25 mars.
25 mars är dubbel helg och röd dag i almanackan. Både grekisk nationaldag och Jungfru Marie Bebådelsedag, med parader och fosterländska dikter som handlar om grekernas uppror mot ottomanska riket 1821. Och den blåvita vajar idag från varje balkong.
Och som sagt, idag äter ALLA "bakaliaros" (dvs torkad och saltad torsk), tillsammans med "skordalia" (vitlöksmos). Hade aldrig tillagat denna rätt själv, men eftersom inte svärmor orkar längre så var det maken och jag som stod för tillagningen idag. Först ska fisken läggas i vatten i minst ett dygn för att avsaltas. Sen ska ben och skinn tas bort, vilket inte är helt lätt.
Sen gör man i ordning det som kallas för "kourkouti", dvs en röra som består av mjöl, kolsyrat vatten (eller öl) och salt och som man doppar fisken i innan den steks. Och när den steks, ja då stänker det olja i hela köket, så den delen av tillagningen fick maken ta hand om.
Vitlöksmoset är potatismos med vitlök (förstås), olja, vinäger, salt och citron. Om det var gott? Tja, mycket väsen för ingenting tycker jag, men är det tradition så är det. Men i hemlighet drömmer jag idag om en frasig våffla med grädde och hjortronsylt...

2 kommentarer:

Ingegerd sa...

Den här rätten har jag aldrig smakat, kanske beroende på att jag inte varit i Grekland den 25 mars. Men annars hade det varit intressant.
Däremot har jag ätit våfflor idag, dock inte med hjortronsylt. Jag blev bjuden så min hjortronsylt har jag kvar till ett annat tillfälle.

Anonym sa...

Låter ungefär lika delikat som lutfisk, tycker jag, men tradition är tradition och saltad fisk har man nog aldrig ätit för smakens skull, det var kanske inte fiskesäsong i mars bara?
h. Inga-Britt