Sidor

torsdag 10 april 2014

Naousas kommun hedrade Palme

Igår var Olof Palme på besök i Naousa. Ja, i alla fall kändes det nästan så under det evenemang som ägde rum igår kväll. Hans ansikte tittade ut över oss från stora duken med texten "Naousas kommun hedrar Olof Palme den 8 april 2014" (visserligen var det 9 april, men det spelar väl inte så stor roll...).
Tack för lånet av foto,  G. Angelidakis
Journalisten och författaren Georgios Logothetis, med 25 år i Sverige bakom sig, kom till stan för att presentera två av sina böcker hans skrivit, "Olof Palme: Politik är en fråga om principer" (den kom ut i fjol och jag har skrivit om den tidigare här på bloggen) samt den nya boken "Den ´svenske´ borgmästaren".
Den sistnämnda boken handlar om hur Logothetis som borgmästare i en kommun på Lefkas försökte förverkliga det han lärt sej om lokalt styre från Sverige. Det skulle visa sej vara en nästan omöjlig uppgift, tyvärr... Hans fru Fotini, även hon journalist, hjälpte till vid bokbordet.
Melina Mercouri tillsammans med Palme på en 1 Maj-demonstration i Stockholm 1968. Foto: Ch. Kotsinas.
Programmet innehöll också några korta filmsekvenser som visade Palmes och svenskarnas stöd till Greklands folk under juntatiden, men där fanns också avsnitt från fantastiska konserter i Sverige med Theodorakis musik. Bandet mellan Sverige och Grekland har varit starkt, särskilt kulturmässigt, och det var lite speciellt att sitta här i Naousa och återuppleva dessa stunder och den atmosfär som rådde då. För även maken och jag var faktiskt med på ett hörn under den tiden i Stockholm, på -70 och -80-talet.
Och ett av inslagen vi fick se var Arja Saijonmaas underbara tolkning av "Καημός" som hon sjöng på Palmes begravning i Stockholms Stadshus. Grekerna på gårdagens evenemang i Naousa lyssnade med stor och andaktsfull uppmärksamhet på den långa blonda kvinnan som sjöng Theodorakis, på ett exotiskt språk som heter svenska...

Inga kommentarer: