Sidor

söndag 6 april 2014

Påskblommor och gatuskyltar

Syrenerna är påskens blomma framför andra här i Grekland. Inte för inte heter den just Πασχαλιά, dvs påskblomma. Ok, det är två veckor kvar till påsk, men syrenerna kollar väl inte i almanackan, dessutom kan ju påsken infalla vid olika tidpunkter, så det är bara att tacka och ta emot när dom börjar blomma...Och jag älskar dess färg!
Och sen är jag ju bara tvungen att ta en bild på vår nya gatuskylt! Vi bor på en liten gatstump som inte finns på någon karta. Enligt skatteverkets datoriserade system (och enligt GPS) heter gatan något helt annat, men enligt kommunen, posten och oss som bor här så heter den Aimiliou Veaki. Vi har bott här i 20 år men aldrig haft nån skylt. Man är inte så noga med gatunamnen här, man förklarar att man bor "mittemot X, strax innan parken, bredvid brödaffären" eller nåt sånt.

Men häromdan var maken på kommunkontoret och då kom frågan om vår gatstump upp till diskussion. "Jag tror vi har en skylt liggande här nånstans", sa kommungubben och började rota i ett förråd. Nästa dag satt skylten uppe (på en av gatans rivningsfastigheter)! Aimilios Veakis, förresten, vet ni vem han var? Jo, en av Greklands största skådespelare som levde mellan 1884 och 1951.

Snart anländer yngste sonen till storebrorsan i Sverige, han flyger just nu över Europa. Det var fem år sen han var i Sverige så det blir nog jättebra med lite svensk input!

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag fick ett gott skratt när jag läste din artikel. Inte nämner man gatuadressen utan det är precis så som du skriver, man förklarar i stället var man bor. Frågar man efter gatunamnet till en affär t.ex. så får man till svar: det vet jag inte, och sen börjar de babbla på. Greker utan snack, går det?
Efter 5 år utan besök i Sverige så blir det säkert en härlig tid för din son hos brodern.

Anonym sa...

Hej!

Härliga vårbilder och sen fick jag mig ett gott skratt apropå gatuskylten.
Hälsningar Birgitta S

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, visst känner du igen dej om gatuadresserna?? Det är nog så nästan överallt i Grekland. Men hjälpsamma är dom när det gäller att beskriva vägen - med MÅNGA ord...!
Birgitta - Haha, kul att du fick dej ett gott skratt...;)

Eva i Aten sa...

Ja, det var verkligen kul med gatuskylten, Ingabritt. Att han hittade den i ett förråd...bortglömd...men nu ser den förstås som ny ut, så det är ju roligt!
Kram, kram