Sidor

tisdag 15 april 2014

Ohrid, ett världsarv med nyutslagna björkar

Var hade vi slutat resan igår? Jo, i badorten Struga, som ligger alldeles vid sjön Ohrids norra ände. Därifrån tar det bara en kvart att köra till själva staden Ohrida.
Ohrid är en riktigt gammal stad som funnits sen antiken, kanske ännu längre. Nu har den drygt 52 000 invånare säger Wikipedia (vår guide sa en mycket större siffra..:). Och hela stan är klassad som världsarv av UNESCO.

Stans hjärta är förstås nere vid sjön. Här kan man strosa längs strandpromenaden, under nyutslagna björkar! Jag har inte sett en enda björk i Grekland, men så fort man kommer över gränsen till FYROM så är det fullt av björkar. Jag blev alldeles lyrisk, för det är nåt så svenskt med dessa träd... (Fast jag ska helst hålla mej på behörigt avstånd så här på våren eftersom jag är allergisk mot björk)

Just i söndags när vi var där så var det presidentval. Men det gick nästan spårlöst förbi för det enda som tydde på det var en och annan valaffisch. Vi letade upp en vallokal, men ingen rörelse där heller. Kanske är det mer aktivitet när det är parlamentsval, vad vet jag. Vem som vann? Fick leta länge på nätet för att hitta uppgiften om att sittande statschef Ivanov vann med drygt 51 procent.
Nere vid vattnet finns en stor staty av bröderna Kyrillios och Methodios (från Thessaloniki) som spred det så kallade kyrilliska alfabetet (slaviskt skriftspråk) över världen. Fast traditionen säger att det egentligen var deras lärjunge Klemens av Ohrid som skapade det. Inte vet jag, men på nåt sätt hör bröderna och alfabetet i alla fall ihop med Ohrid.


Man kan ta båtturer ut på sjön, strosa i gamla stans smala gränder och titta in i några av de 365 olika kyrkorna. Men man hinner inte så mycket på en halv dag, så det får vi ta nästa gång. Prisläget i FYROM är mycket lägre än i Grekland (bensin, mat, allt) så det kan helt klart vara ett alternativ att åka hit och spendera några dagars semester. Sjön går förstås att bada i också. För oss här uppe i norr är det bara 3-4 timmars bilresa.

Men nu ska jag gå på stan tillsammans med dottern istället...
                                                                           


4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant! På den tiden-före krigen på Balkan- då vi bilade ner genom Jugoslavien, kom vi till Gevgelia och då kändes det så skönt att man snart var framme i Grekland. Balkan då var lite ovänligt, man kände sig inte välkommen, man förstod inte språket, det var knapert med service längs vägarna. Jag skulle vilja åka den vägen igen och ta tid på mig och se något runtom och inte bara "autoput".
Monica Pizanias

Ingegerd sa...

Så berest man blir när man följer din blogg. Den där resan skulle jag också vilja göra... men inte gärna ensam. Man vill ju dela upplevelserna med någon.
Jag har ju nosat lite runtomkring eftersom jag varit vid Prespa men så roligt det hade varit att komma över gränsen. Tack för allt du visar oss.

Grekland nu sa...

Monica - Jag har själv aldrig åkt bil genom Balkan, bara tåg, men jag tror att det är annorlunda nu. Det finns mycket att se och jag skulle också gärna göra en sån resa.
Ingegerd - Vore kul om vi kunde åka dit tillsammans nån gång!

Anonym sa...

Hej!Vist är Ohrid fantastiskt vackert -sjön,naturen,kloster.Sv,Naum.Det finns gott om färsk fisk som man kan få grillat(precis som i norra Grekland).Ingen större skillnad på mat.En mycket bra film har spelats i Ohrid och kloster Sv.Naum -Before the rain.Filmen handlar just om Balkan och etniska motsättningar i södra Balkan.