Sidor

torsdag 8 maj 2014

En delikatess

 Igår knackade det på dörren. Det var en granne som lämnade in en påse med små ägg. Det är ägg från "ορτύκια" sa hon. Jaha?  Fattade först ingenting, visste inte vad "ortykia" var heller, men efter lite googlande så förstod jag att det var vaktelägg.
Jag kokade äggen, skalade och åt. Så gott!! En riktig delikatess. Och tydligen ska dessa ägg vara mycket nyttigare än vanliga hönsägg, så det är bara att äta och tacka grannen.
När maken fick se äggen berättade han att dessa fåglar är de enda som man experimentérat med uppe i rymden, på olika rymdstationer. Man har bl a studerat äggens embryon för att försöka förstå varför astronauterna förlorar benmassa (eller nåt sånt), de har också använts som kost för sin rika näring. Ja, tänk vad man får lära sej varje dag.

Annars har jag varit i Thessaloniki idag på föreningens månadsträff. Sen blev det en behaglig shiatsumassage på det... Och solen den sken, nästan hela dan!

4 kommentarer:

Steve sa...

Ja, tänk så mycket nytt man får lära sig i bloggvärlden.
Härlig bild med vallmoängen i din header.

Eva i Tyresö sa...

Har dom tama vaktlar hos grannen?

Anonym sa...

Hej!
Vilken granne och vad roligt att få prova på vaktelägg allt jag visste om vaktelägg var att de räknas som en delikatess men inte hur man får fatt på dem antar att det skulle kosta skjortan i en delikatess affär någonstans. Man lär sig mycket när man läser bloggar måste jag säga.
Nyss hemkommen från jobbet i +7 Kungsholmen Stockholm.
Hälsningar Birgitta S

Grekland nu sa...

Steve- visst är det så att man lär sej hela tiden, bara man har ett öppet sinne!
Eva - nej, men grannen fick äggen från en bekant som jobbar på ett fågelreservat utanför Naousa
Birgitta - jag visste heller ingenting om vaktelägg, fick läsa in mej, men det är ju det som är spännande . Ha en trevlig helg!