Sidor

tisdag 20 maj 2014

Fler synpunkter på klotter, rökning, rädsla och alkohol. Med mera!

Och så fortsätter vi med Marcus frågor och synpunkter på Grekland i allmänhet och Thessaloniki i synnerhet (som påbörjades igår). Och självklart är inte mina svar någon obestridlig lag!! Ni som läser kanske har en helt annan åsikt eller erfarenhet och det vore kul om ni hörde av er med den då!

"Flertalet kvinnor vi var i kontakt med hade faktiskt slutat röka eller gått över till e-cigg. Inte en enda man vi pratade med hade gjort detsamma". Att ni träffade kvinnor som slutat röka tycker jag låter hoppfullt! Tyvärr känner jag alltför många som fortfarande röker, men däremot har du en poäng när det gäller e-cigg - det känner jag faktiskt bara kvinnor som röker.
"Att det skulle vara mycket klotter hade jag räknat med. Men att det även var relativt mycket klotter i Katerini hade jag inte trott. Det fördärvar tyvärr en mysig stadsbild. Är det likadant där du bor? Kan det vara en affärsidé att stara en saneringsfirma och göra ett avtal med staden i frågan?" Åh, det här är en av mina stridsfrågor! Jag är så evinnerligt trött på allt klotter som förfular stadsbilden, men ALDRIG att jag hör någon ansvarig politiker eller myndighet som talar emot klottret.  Värst är det nog i storstäderna, men även där jag bor finns det klotter nästan överallt. En saneringsfirma borde kunna vara en god affärsidé, varför inte!
 "Så mycket fisk som slängs dagligen från fiskförsäljarna på basaren i centrum. Skulle det kunna undvikas genom att den tillagas och skänks till behövande?" Jag tror att vissa hjälporganisationer tar hand om överbliven mat, men jag vet inte i hur stor omfattning. Allt sånt här kräver frivilliga krafter, annars händer nog ingenting.
"Har aldrig upplevt en sådan homogen storstad (bortsett från de få afrikaner som sålde saker nere vid strandpromenaden). En helt annan värld än mångkulturella Sverige. Till exempel såg jag inte en enda muslim under en hel vecka. Är de inte välkomna på grund av kriget i början av 1900-talet?"  Det kan nog stämma att man inte ser så många olika nationaliteter i Thessaloniki - men i Aten är bilden en helt annan, det är dit nästan alla flyktingar och invandrare söker sig. Och det har kommit hundratusentals under senare år. Det finns en stor grupp muslimer som är bofasta i nordöstra Grekland, men dom ser man inte så mycket av i Thessaloniki.

"Greker har en sund inställning till alkoholen. Vi såg inte en enda överförfriskad person trots många sena kvällar. Det är ett trevligt drag som jag gillar. Men hur är det med lungsjukdomar på grund av allt rökande?" Håller med dej, det är ytterst sällan man ser berusade personer på gatan och det är så skönt att slippa. Trots det sägs det att ungdomar dricker mer och mer i Grekland, men troligen dricker de på ett annat sätt (ofta men inte så mycket att man blir berusad). Och antalet fall av lungcancer hos män i Grekland ligger visst i topp i Europa, läste jag nånstans, inte konstigt alls.
"Trots den ´grekiska misären´ såg vi inte så många tiggare eller uteliggare Vi ser betydligt fler i Sverige." Jag tycker nog det finns ganska gott om både tiggare och utslagna personer, och framför allt personer som säljer olika saker på trottoaren eller när man sitter på ett café, men det har funnits länge. I Sverige är det nog ett fenomen som dykt upp den sista tiden och därför kanske märks mer?

"Inte en enda gång var vi rädda för att gå hem trots den sena natten. De vi frågade intygade att det inte var några problem eftersom det inte var risk för att bli rånad eller misshandlad. Direkt vi kom hem till Malmö höll min fru på att bli rånad. Sverige känns mycket mer osäkert med rån, misshandel och våldtäkter. Eller var vi bara naiva när vi var i Thessaloniki som ändå är en storstad?" Intressant! Jag har under alla år i Grekland känt detsamma, att det är mycket tryggare här på natten, även i större städer. Men jag har hört från min son som bott  i Thessalonikis centrum några år att det blivit mycket vanligare med rån och inbrott där, nästan alla hans kompisar har blivit utsatta (medan han själv blev rånad i T-banan i Stockholm). Jag vet inte om det finns statistik på det här men oprovocerat våld och våldtäkter tror jag tyvärr är vanligare i Sverige.

"Underbara museer, men som alltid är det svårt att ta till sej den storslagna grekiska historien. På byzantiska och arkeologiska museet var det även skolklasser på studiebesök och jag kan bara säga att svenska elever har mycket att lära när det gäller respekt gentemot lärarna."  Även här håller jag med dej (och det gör maken också som jobbat som lärare i båda länderna). Grekiska elever är oftast mycket artiga mot sina lärare och skulle t ex aldrig säga du till dem.

"Vi hade lite förhoppningar om stadens zoo som låg vackert där vi hyrde vår lägenhet, men vilken besvikelse djurparken var! Har det alltid varit så dåligt eller har den blivit sämre med krisen?" Den här frågan kan jag inte svara på. Jag har bara varit där en gång för 15 år sen och blev besviken redan då, har faktiskt ingen aning om hur det är just nu. Nån annan som vet?

Det här var Marcus synpunkter. Själv blir man ju hemmablind där man bor så det är alltid intressant att höra hur andra ser på saker och ting, så tack för dina frågor, Marcus!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Nog blir man hemmablind alltid. Man märker det särksilt om man har besök från Sverige och de uppmärksammar olika saker som man själv inte alls reagerar för längre.
Saneringsföretag skulle nog vara lönsamt om det bara funnes någon som vore intresserad av att betala för sanering....
Själv promenerar jag ganska mycket och irriterar mig på all hundlort som ligger överallt. Visserligen ser man en och annan som har börjat ha med en plastpåse och samlar upp, men de är lätträknade.
Jag håller också med att man känner inte någon rädsla om man är ute efter mörkrets inbrott, inte ens i Aten.
Lena

Anonym sa...

Jätteintressanta frågor som dryftas här - tack Marcus och tack Ingabritt, förstås!
Hälsningar en annan Lena

Grekland nu sa...

Unknown Lena - Det där med hundlort är också en het fråga, det har du rätt i! Men faktiskt tycker jag att jag ser fler och fler som plockar upp lorten och det är ett steg framåt. Problemet är ju alla lösa hundar som springer omkring.
Lena - Kul att du tyckte det var intressant - det tyckte jag också!

Marcus sa...

Tusen tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor. Ännu roligare att det blev två artiklar så att fler kunde ta del av vår lilla konversation.

Vi har bestämt oss för att flytta till Grekland. Det gäller att på något vis ombesörja en försörjning men målet är klart. Dock är vi lite oense om var i Grekland. Jag suktar efter södra Grekland där mina rötter är och min livskamrat vill bo i dina trakter. Hon blev väldigt förtjust i Katerini.

Mina rötter till trots kan jag ingen grekiska men vi pluggar så gott vi kan. Märkte dock hur glada folk blev när man försökte hanka sig fram med några meningar eller ord. Dem flesta vi träffade på pratade dock mycket bra engelska.

Vi är lite motionsfantaster och vill gärna kunna landsvägscykla och springa i naturen. I Katerini fanns det dessutom en mycket välsorterad cykelaffär med bra produkter för racercyklar. I Saloniki skulle jag aldrig våga cykla. Särskilt inte med "klickskor" som man har när man cyklar racer.

Åker vill till Saloniki fler gånger så blir det åter hundra frågor och synpunkter.

Förresten, har du konverterat till den ortodoxa kyrkan?

Måste erkänna att saknaden är enorm efter solen, dem vänliga människorna, grillade sardiner, möjligheten att kunna handla vin på den lokala marknaden av en vinodlare, spenatpajerna, den oändligt storslagna historian som finns i sydeuropa, cafélivet, möjligheten att kunna dricka koffeinfritt kaffe överallt (inte möjligt i Malmö), den passionerade fotbollskulturen, kyrkans påtagliga starka ställning och oändligt mycket mer.

Det enda jag inte saknar är trafiken och att inte kunna spola ner..................

Än en gång tusen tack för att du tog dig tid:)
Marcus Bozakis Haglund

PS. Min sambo har noterat en sak som jag aldrig har tänkt på. Grekiska män är oftast mörka som barn men ljusnar med åren. Med kvinnorna är det tvärtom. DS

Grekland nu sa...

Marcus - Oj, så spännande att ni bestämt er för att flytta! Hoppas ni kan hitta nån form av inkomst för annars är det svårt att klara sej här numera. Och grekiskan lär ni er säkert. Katerini är kanske en bra stad om man vill cykla, där finns i alla fall inga backar! Här hos oss är det många som cyklar uppe i bergen, krävande men otroligt vackert. Och här finns underbara motionsvägar. Tycker ni ska ta er till Naousa nästa gång ni kommer för att få se även andra platser. Jag förstår precis vad du längtar efter, Grekland har ju just det du beskriver...

Ingrid sa...

Angående grekiska elever så stämmer det överlag att de är artiga mot lärarna och skulle aldrig säga du till dem. Å andra sidan så använder det svenska språket numera nästan bara du, så på så vis är det inte oartigt. Man kan ju vara oartig än om man säger ni, eller hur?
Angående Marcus' flyttning så tycker jag att han ska tänka över saken riktigt ordentligt. Man bör ha jobb innan man flyttar hit för annars är det svårt att klara sig här numera. Än om solen skiner mer än i Sverige så kan man inte leva på den.
Två intressanta "cykelstäder" är bl.a. Trikala och Alexandroupolis. På Youtube kan man se inslag av diverse cykelträffar de har i dessa städer. Alexandroupolis är, om jag inte tar fel, en av Greklands yngsta städer. Faktiskt en trevlig stad vid havet, men det är en smaksak.

Anonym sa...

Intressanta synpunkter! Många år sedan jag rört mig ensam nattetid i Grekland nu, men aldrig var jag rädd, inte ens i Aten mitt i natten när jag tappade kompassriktningen och irrade omkring ett bra tag innan jag fick kurs på Omoniatorget.
Gällande skolklasser minns jag ett besök på utomhusmuseum där några lärare försökte tysta ner sina adepter med absolut ingen framgång. Larmet var obeskrivligt och vår stackars guide hade ingen megafon. Det var ganska roande.
h. Inga-Britt

Anonym sa...

Ingabritt, om du vill får du förmedla till Marcus, att jag kommer att starta upp privatundervisning i grekiska via Skype framöver. Om han skulle vara intresserad av hjälp med språket. (Vet inte vad du tycker om en sån här kommentar - ta bort den om du vill.)
Hälsningar Lena

Grekland nu sa...

Ingrid - du har förstås helt rätt i att man kan vara otrevlig och oartig även om man säger ni, men i det stora hela så är förhållandet mellan lärare och elever ändå respektfullare, utan att för den skull behöva bli opersonligt. Det är i alla fall makens (och min) erfarenhet. Bra tips på cykelstäder!!
Inga-Britt - att grekiska skolelever skriker och skränar, det håller jag fullständigt med om! Ljudnivån i klassrummen kan bli mycket hög.
Lena - jag sätter in din kommentar här så får Marcus eller vem som helst som är intresserad höra av sej till dej!

Anonym sa...

Marcus tack för rolig läsning. Dina iaktagelser och undringar var roliga och originella. Jag tycker att det är bra att ni flyttar till Grekland, du har ju en grekisk del oxå som du bör ge en chans. Men det är modigt av er att flytta dit i dessa kristider. Men ni verkar ha en cool inställning till livet. Grattis till flytten, ni kommer att få en intressant och berikande tid i Hellas.

Anonym sa...

Tack för din fina tanke att ta in min kommentar här!
/Lena

Grekland nu sa...

Anonym - ja, det är nog lite modigt, men samtidigt spännande, bara man ser till att ha ordnat sitt uppehälle.